12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Nova prevara na Facebooku: Ovu poruku nemojte otvarati!

Prevaranti pošalju video putem poruke te pitaju osobu ‘Jesi li ovo ti na videu?’. Ako kliknete na taj video, možete postati žrtva prijevare na koju je nasjelo već 500 000 korisnika Facebooka.

Možda vam ta poruka stigne od osobe koja vam je prijatelj na društvenoj mreži ili možda pak od neke nepoznate osobe. Možda pomislite da je u pitanju neki kompromitirajući videozapis, no u svakom slučaju, nemojte kliknuti na prilog u poruci.

Ako kliknete na video, nećete ga moći pogledati. Umjesto toga, prevaranti će vas preusmjeriti na lažni prozorčić u koji treba unijeti svoje podatke za prijavu na Facebook. Ako unesete svoje korisničko ime i lozinku, nećete se prijaviti na Facebook nego ćete prevarantima dati svoje podatke za prijavu.

- OGLAS -

Kada prevaranti dobiju pristup vašim podacima, mogu se prijaviti na vaš profil u bilo kojem trenutku. Ako se to dogodi, gotovo je nemoguće da vratiti kontrolu nad svojim profilom.

Za početak, nemojte kliknuti niti na jednu poveznicu ili prilog koji vam izgledaju sumnjivo. Čak i ako vam takav prilog pošalje dobar prijatelj, budite oprezni.

Osim toga, trebate imati jaku lozinku koju je poželjno mijenjati barm jednom mjesečno. Nemojte koristiti istu lozinku za više web-lokacija.

Ako sumnjate da je vaš profil ugrožen, što prije promijenite lozinku. Što duže čekate, to će prevaranti imati više vremena da ukradu vaše lične podatke, piše Komando.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA