17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Preminuo ratni zločinac Drago Samardžija: “Naređivao je napade na sela i zaseoke koji su bili nastanjeni muslimanskim stanovništvom”

Samardžija je tokom agresije na BiH bio komandant 17. ključke lake pješadijske brigade i Sedme kupreške motorizovane brigade Vojske RS.

Rođen je 14. januara 1946. godine u selu Humići, opština Ključ.

Samardžija je optužen da je od juna 1992. do kraja iste godine, zajedno sa pripadnicima Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ključ i članovima Kriznog štaba općine Ključ, učestvovao u provođenju strateških ciljeva Skupštine srpskog naroda BiH.

- OGLAS -

Prema navodima optužnice, on je naređivao napade na nebranjena sela i zaseoke koji su bili nastanjeni muslimanskim stanovništvom.

– U napadima na sela i zaseoke Ramići, Krasulje, Hripavci, Ošljak, Donji Biljani, Botonjići, Domazeti, Brkići i Jabukovica ubijeno je više stotina civila. Dio preživjelih je psihički i fizički zlostavljan, dio je nezakonito zatvoren u logor Manjača, a preostalo stanovništvo je prisilno preseljeno izvan teritorije ‘Srpske republike BiH’ – navodi se u optužnici, koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

U optužnici se navodi da su žrtve napada kojima je komandovao osumnjičeni Samardžija, ekshumirane iz više masovnih grobnica na području općine Ključ i identifikovane.

Sud Bosne i Hercegovine je 11. decembra 2013. godine potvrdio optužnicu koja optuženog tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi s članom 180. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Lice je bilo nedostupno pravosudnim organima.

Sahrana zločinca Samardžije bit će obavljena u Banjoj Luci, a datum sahrane bit će naknadno objavljen, prenosi Radiosarajevo.ba.

Iza Samardžije ostali su supruga, sinovi i unučad.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA