5 C
Sarajevo
25.04.2024

Etiopija nudi nagradu za informacije o odbjeglim vođama u Tigraju

Nagrada za pomoć u hvatanju vođa Narodnog oslobodilačkog fronta Tigraja (TPLF) objavljena je putem državne stanice EBC i kasnije ponovljena na Twitter profilu radne grupe vlade Etiopije za krizu u Tigraju.

 
Vođe TPLF-a, kako se vjeruje, kriju se u planinama od kada su federalne snage zauzele glavni grad regije 28. novembra.

Prema navodima, ubijeno je na hiljade ljudi, a gotovo milion je izbjeglo iz svojih domova za vrijeme vazdušnih napada i borbi na terenu u Tigraju tokom mjeseca novembra.

Sukob je pojačao zabrinutosti među međunarodnim saveznicima Etiopije o mogućoj destabilizaciji ove afričke države koja je druga po broju stanovnika na kontinentu.

- OGLAS -

Evropska unija je odgodila gotovo 90 miliona eura pomoći Etijopiji zbog zabrinutosti u vezi krize, kako se vidi u dokumentima koje je Reuters imao na uvid u srijedu 16. decembra.

Etiopija, domaćin sjedišta Afričke unije, ima diplomatsku težinu u nestabilnoj regiji i njene trupe cijenjene su zbog svoje službe u mirovnim misijama u Somaliji i Južnom Sudanu.

Federalne trupe zauzele su glavni grad Tigraja, Mekele, 28. novembra i sada kontrolišu glavne gradove u regiji. Neke električne i telefonske veze obnovljene su ranije ove sedmice u Mekeleu nakon zastoja u komunikaciji od početka savezne ofanzive 4. novembra.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA