12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Osmanović zatražio da na sjednicu Parlamenta dođe neko iz VSTV-a

10:56 Predsjedavajući Kluba SDA Adil Osmanović je upitao da li je neko pozvan na današnju sjednicu iz VSTV-a BiH, bilo da je to Milan Tegeltija, Ružica Jukić ili Jadranka Lokmić-Misirača, s obzirom na to da će, kako je rekao, o toj temi danas biti ozbiljnih diskusija i pitanja.

– Ukoliko su pozvani, a nisu došli, tražim u ime Kluba zastupnika SDA jednu pauzu da se obezbijedi, ako ne može da dođe predsjednik, da onda dođe bar neko od potpredsjednika da bismo zaista u punom kapacitetu mogli voditi raspravu o ovoj jako bitnoj temi – naveo je Osmanović.

Krišto je kazala da na sjednicu nije pozvan niko od predstavnika VSTV-a BiH, jer je hitna sjednica sazvana u skladu s Poslovnikom, te su predlagači materijala na neki način potpisnici tačaka dnevnog reda i oni su zapravo i tražili hitnu sjednicu.

- OGLAS -

Osmanović je ponovio da je potrebno dati pauzu kako bi se obezbijedilo da neko iz VSTV-a BiH dođe na sjednicu.

– Ovo je zaista najviši zakonodavni dom države BiH i ako mi ne možemo obezbijediti da dođe neko iz VSTV-a… Prema tome, ja tražim da se da polusatna pauza i pozove neko iz VSTV-a da bismo imali jednu ozbiljnu i argumentiranu raspravu s odgovorima na postavljena pitanja kojih će ovdje sigurno biti – dodao je Osmanović.

Damir Arnaut (SBB) rekao je da samo Kolegij može pozvati goste na sjednicu, a ne predlagači tačaka dnevnog reda.

Potom je predsjedavajuća Krišto dala polusatnu pauzu.

10:44 Tokom rasprave o prvoj tački dnevnog reda – aktuelnoj situaciji u pravosudnim institucijama, zastupnik Nermin Nikšić (SDP BiH) naveo je imena ubijenih građana, policajaca, privrednika – Davora Vujinovića, Adisa Šehovića, Dženana Memića, Davida Dragičevića, Slaviše Krunića…

– Zajedničko za sve njih je da su brutalno ubijeni, a da počinioci još nisu otkriveni. Prema zvaničnim statističkim pokazateljima, 40 slučajeva ubistava u BiH nije rasvijetljeno i razjašnjeno – kazao je Nikšić.

Prema njegovim riječima, reforma pravosuđa rađena je pod paskom međunarodne zajednice, koji su forsirali i zagovarali takvu reformu.

– Sam sastav VSTV-a u ovako složenoj i komplikovanoj državi kakva je BiH, budi sumnje u mogućnost korupcije. Teško bi bilo vjerovati da i u mnogo razvijenijim državama tužioci budu objektivni u postupcima u kojima učestvuju i advokati koji imaju moć da ih svojim glasom imenuju ili smijene, ili spriječe njihovo napredovanje – poručio je Nikšić.

10:31 Već na samom početku sjednice kratka rasprava o načinu usvajanja dnevnog reda.

Zastupnik Jasmin Emrić (A-SDA) prvi se javio za riječ, zatraživši od sekretara Doma da mu pojasni po kojem članu Poslovnika su se zastupnici izjašnjavali o dnevnom redu.

– Zašto smo se uopće izjašnjavali o cjelokupnom dnevnom redu kada znamo da se po Poslovniku izjašnjavamo samo o izmjenama i dopunama dnevnog reda, ne o cijelom dnevnom redu – kazao je Emrić.

Krišto mu je spočitala da je zloupotrijebio poslovničke odredbe, jer se Dom već izjasnio o dnevnom redu.

 – O tome ste trebali raspravljati kad je bila rasprava o dnevnom redu. Mi smo dali cjelokupan materijal na izjašnjavanje, i ja mislim da je to ono što ovom Domu treba – da se na demokratski način izjasni. Nijednog problema nismo imali ni da se izjašnjavamo, ni da se ne izjašnjavamo, to je bio faktički stav u Kolegiju, u kojem nas je bilo dvoje – kazala je Krišto.

Za riječ se potom, također zbog povrede Poslovnika, javio Damir Arnaut (SBB), koji kaže da su se, ako je dobro shvatio, Krišto i Denis Zvizdić usaglasili da se glasa o dnevnom redu.

– Kad je Poslovnik u pitanju, član 76. kaže da predsjedavajući odlučuje o opravdanosti prigovora. Ali, ako sam vas sad dobro shvatio, vi ste imali podršku kolege Zvizdića da se prvi put u historiji ovog doma, otkako je ovaj Poslovnik na snazi, Dom izjašnjava o dnevnom redu, a ne samo o izmjenama i dopunama – rekao je Arnaut.

I njemu je Krišto odgovorila da je zloupotrijebio poslovničke odredbe.

– Molim vas da ne tjerate da dolazimo do tumačenja. Ja danas nemam s kim, izuzev odredbi koje su poslovnički jasne, protumačiti ukoliko želimo da ovu sjednicu održimo – kazala je Krišto.

10:20 U Sarajevu je nastavljena druga hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH o stanju u pravosuđu i povećanom broju priliva migranata, koja je prekinuta 14. juna.

Na samom početku sjednice zastupnici su sa 24 glasa za, te dva protiv i dva suzdržana u drugom krugu glasanja usvojili dnevni red, koji nisu prihvatili na sjednici koja je započela prije 12 dana. U okviru prve tačke dnevnog reda, nazvane „Aktuelna situacija u pravosudnim institucijama BiH s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije, pred zastupnicima je Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH.

Tokom rasprave o dnevnom redu 14. juna, zastupnici su zatražili skidanje te tačke uz obrazloženje da se radi o izuzetno važnom pitanju koje zahtijeva drugačiji pristup od toga da bude tačka dnevnog reda hitne sjednice.

Druga tema o kojoj će zastupnici po treći put razgovarati je migracija. Hitna sjednica o tom pitanju i ranije je zakazana, ali nije održana zbog nedostatka kvoruma za rad i odlučivanje.

S tim u vezi pred zastupnicima je Informacija Vijeća ministara BiH o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica s osvrtom na aktuelnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona (USK).

U Informaciji je navedeno da su Službi za poslove sa strancima u prošloj godini prijavljena 23.902 nezakonita migranta, dok je samo 1.567 osoba podnijelo zahtjev za azil, a u ovoj godini više od 9.000 prijavljeno je nadležnim službama.

Sjednica je sazvana na zahtjev poslanika SDP-a BiH, PDP-a, SDS-a, A-SDA, SBB-a, Naše stranke, Nezavisnog bloka i Pokreta demokratske akcije (PDA).

Nisu joj prisustvovali poslanici SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije i Ujedinjene Srpske koji rad Parlamenta uslovljavaju formiranjem novog saziva Vijeća ministara BiH nakon oktobarskih izbora.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA