Vijesti
Njemački diplomata kategoričan: "Nećemo dopustiti formiranje RS na Kosovu" Njemački diplomata je naglasio da se u narednih deset dana od Kosova i Srbije očekuje odlučujući napredak, kako bi se razjasnio mehanizam sprovođenja sporazuma.
#

Prijedlog njemačko-francuskog plana za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine ne predviđa nikakvu "RS na Kosovu", rekao je u intervjuu za Radio "Kosovo" ambasador Njemačke Jorn Rohde.

On je istakao da je Njemačka zadovoljna pozitivnim rezultatima dijaloga, koji su postignuti na sastanku u Briselu, gdje su se strane izjasnile da prihvataju prijedlog EU za normalizaciju odnosa.

Njemački diplomata je naglasio da se u narednih deset dana od Kosova i Srbije očekuje odlučujući napredak, kako bi se razjasnio mehanizam sprovođenja sporazuma, piše RTK.

“Vlada Njemačke eksplicitno podržava dijalog koji vodi EU i napore specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka. Prijedlog je odlična prilika da se napravi veliki korak naprijed u postizanju sveobuhvatne normalizacije i ovu priliku treba da iskoriste strane. Zbog toga je bilo veoma važno da su se strane sastale u Briselu i načelno dogovorile da prihvate ovaj prijedlog, ali neka ključna pitanja i dalje ostaju otvorena. Dakle, Kosovo mora da se pokaže spremnim da razgovara o zajednici srpskih općina i sada ostaje primjena aneksa prijedloga, jer bez dogovora o primjeni aneksa, teško da će biti moguće sprovesti sporazum. Sada očekujemo da se razgovori nastave konstruktivno i da obje strane, da tako kažem, pokažu političku posvećenost“, rekao je Rohde.

Upitan da li će evropski plan riješiti probleme između Kosova i Srbije, Rohde je rakao da su jasno stavili do znanja da je ovo samo međukorak na putu ka potpunoj i sveobuhvatnoj normalizaciji.

„Suština ovog plana je, da tako kažem, da se voz stavi na redovne kolosijeke i ako dogovor bude sproveden, onda smo se približili cilju, jer je to faktičko priznanje Kosova od Srbije“, tvrdi Rohde.

Njemački ambasador na Kosovu je izrazio očekivanje da se obje strane pridržavaju onoga što su obećale u ponedjeljak u Briselu.

„...tako da su obje strane prihvatile ovaj dokument, očekujemo da ne da govore stvari koje su u suprotnosti sa njihovim obavezama. Mislim da je sada pravi trenutak da strane počnu da sprovode sve obaveze i aspekte koji proizlaze iz ovog sporazuma, uključujući i obaveze iz prošlosti, kao što je obaveza da se ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama“, naveo je.

Tvrdi da postoji vremenski okvir za sprovođenje sporazuma.

„Premijer Albin Kurti i predsjednik Srbije sastat će se 18. marta u Ohridu i nadamo se da će u narednih desetak dana doći do odlučnog pomaka, kako bi se razjasnila mehanizacija sprovođenja sporazuma. Nadamo se da će do kraja mjeseca doći do objedinjavanja stavova kako bi sporazum bio potpisan. Dakle, postoji vremenski pritisak da se to postigne, jer imamo geopolitičku situaciju sa ratom u Evropi, čiji se utjecaj na političkom i ekonomskom planu osjeća u svakoj zemlji. Stoga tražimo da ovdašnji politički lideri budu odgovorni za ovu situaciju i da postignu kompromis za dobro svojih zemalja i za dobro svog stanovništva“, rakao je Rohde u intervjuu za Radio "Kosovo". 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.