Vijesti
Njemački ministar: Niko u EU ne dovodi u pitanje pristupnu perspektivu Sjeverne Makedonije Mas je rekao da je želio da njegova posjeta bude "u boljim okolnostima", ali da i ovako kako je sada "mora da se gleda u budućnost"
#

Ministar spoljnih poslova Njemačke Hajko Mas izjavio je danas u Skoplju da niko u Evropskoj uniji ne dovodi u pitanje "pristupnu perspektivu" Sjeverne Makedonije.

Mas je potvrdio čvrstu podršku Njemačke procesu proširenja i "evrointegrativnom putu" Sjeverne Makedonije, kao i zalaganje za "izgradnju konsenzusa" za donošenje odluke o početku pregovora.

"Onome ko uspije da napravi bolne kompromise sa susjedima, ko počne dugoročne reforme, moramo da otvorimo vrata EU - to je u duhu evropskog projekta", rekao je njemački ministar na zajedničkoj konferenciji za novinare s šefom makedonske diplomatije, Nikolom Dimitrovom.

Mas je rekao da je želio da njegova posjeta bude "u boljim okolnostima", ali da i ovako kako je sada "mora da se gleda u budućnost".

Njemačka, ukazao je, nije zadovoljna odlukom oktobarskog samita EU da još ne započnu pregovori o prijemu Sjeverne Makedonije i Albanije, ali je napomenuo da ne odustaje od podrške Sjevernoj Makedoniji.  

"Potrebna nam je saglasnost svih u EU i nastavićemo da radimo sa ljudima iz Sjeverne Makedonije", rekao je Hajko Mas.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.