15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Matić: KCUS traži od SBK -a da plati dosadašnja PCR testiranja

Vlada Srednjobosanske županije (SBŽ) zaprimila je dopis iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u kojem se traži da budu plaćeni troškovi PCR testiranja pacijenata iz SBŽ-a, od početka pandemije do danas, izjavio je u Travniku ministar zdravstva SBŽ-a Anto Matić.

On je novinarima potvrdio da to znači da za osiguranike iz SBŽ-a više nema besplatnog testiranja na koronavirus u KCUS-u, dodavši da bi trebalo platiti između 1,5 milijuna i 2,5 milijuna maraka.

– Dobili smo dopise gdje oni potražuju nekakva sredstva za deset tisuća testova. Taj novac nismo planirali u ovogodišnjem županijskom proračunu. Tražiti ćemo od federalnog Ministarstva zdravstva sastanak i da se otvore pregovori da se ova situacija prevaziđe. Ne bježimo od toga da platimo ako smo dužni, ali to treba da bude realno – kazao je Matić.

- OGLAS -

Premijer SBŽ-a Tahir Lendo podsjetio je da županije na početku pandemije nisu imali laboratorije za PCR testiranje, nego su bile orijentirane na Sarajevo, Mostar i Tuzlu.

– Klinički centri dobili su značajna sredstva od Vlade Federacije BiH, pa i dobar dio doniranih testova. Računali smo da su iz dobivenih sredstava zaduženi da rade i za kantone koji nemaju laboratorije, ljude i kapacitete za PCR testiranje. Sarajevo je moglo uraditi 50 naših uzoraka dnevno, a svaki treći dan smo slali i 50 u Mostar. Dakle, trpjeli smo takav proces jer je svugdje u svijetu bio ‘belaj’. I sada smo iznenađeni kad smo dobili da se to mora fakturisati. To su ogromna sredstva i zatražili smo hitan sastanak, jer ono što je Vlada Federacije BiH odobrila ne bi trebalo ulaziti u cijenu – kazao je Lendo.

Lendo je podsjetio da je u Zavod za javno zdravstvo SBŽ-a, u međuvremenu, osposobljen laboratorij za PCR testiranje, u kojem se, kako kaže, može obaviti oko 350 testiranja dnevno.

Kako je rečeno nakon današnje sjednice Vlade, u SBŽ-u trenutno ima 81 aktivan slušaj zaraze koronavirusom, a 32 osobe su hospitalizirane.

Od početka pandemije testirano je oko 21.000 osoba, a koronavirus je detektiran kod njih 3.279.

Od posljedica infekcije do danas su preminule 294 osobe.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA