12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Vijeće ministara odgodilo izjašnjenje o Prijedlogu godišnjeg nacionalnog programa BiH

To se nije desilo, jer je ova tačka dnevnog reda odgođena za narednu sjednicu Vijeća ministara, javlja Patria.

Kako sada stvari stoje ministri koji dolaze iz Republike Srpske nisu spremni podržati ovaj program.

U Vijeću ministara BiH iz RS-a sjede ministri iz SDS-a, ali oni za sada slijede politiku Milorada Dodika (SNSD) kada je riječ o NATO putu Bosne i Hercegovine.

- OGLAS -

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić nedavno je upozorio kako on nije spreman dati suglasnost da novi predsjedatelj Vijeća ministara bude “Dodikov kandidat koji će kočiti put BiH ka članstvu u NATO-u.”

“Što će uraditi Dodik i Džaferović ne znam, no iluzorno je očekivati da će Predsjedništvo BiH dati mandat osobi koja će unaprijed reći da neće realizirati važeće odluke”, kazao je Komšić novinarima u Sarajevu komentirajući prekoračenje zakonskih rokova za imenovanje mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

Dodik je ranije najavio kako će kandidat za tu dužnost biti SNSD-ov Zoran Tegeltija, bivši ministar financija u vladi Republike Srpske. Dodik je istodobno najavio kako će Tegeltija strogo slijediti odluka o NATO-u o vojnoj neutralnosti što ju je ranije donio parlament RS. Ta rezolucija donesena je u oktobru 2017. na Dodikov poticaj a pridruživanje BiH NATO-u, uz ostalo, uvjetuje i ulaskom Srbije u Savez.

Komšić je  istaknuo kako Parlament RS nema nikakvih ovlasti odlučivati o pitanjima vanjske politike “jer je to isključivo posao Predsjedništva BiH i državnog parlamenta.”

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA