12.7 C
Sarajevo
24.04.2024

Evropska komisija se nada što skorijem prijemu odgovora na dodatna pitanja od vlasti BIH

Odgovori koji su trebali Briselu biti vraćeni do početka oktobra 2018. godine su trebali omogućiti izradu Mišljenja Evropske komisije i dovesti do dobijanja kandidatskog statusa za našu zemlju. Zbog neodgovornosti bh. vlasti niko pa ni Evropska komisija ne može reći kad će Bosna i Hercegovina dobiti kandidatski status, a to je za N1 potvrdila i glasnogovornica Evropske komisije Maja Kocijančič.
 
“Evropska komisija se nada što skorijem prijemu odgovora na naša dodatna pitanja od vlasti Bosne i Hercegovine za pripremu Mišljenja na aplikaciju Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji. U ovom trenutku bez da smo vidjeli i analizirali sadržinu odgovora Bosne i Hercegovine na naša dodatna pitanja ne želimo spekulirati o konkretnom datumu objave Mišljenja”, navela je Kocijančič.
 
Podsjetimo jučer je u izjavi za N1 eurozastupnik Jozo Radoš kazao kako Bosna i Hercegovina ne može uskoro očekivati kandidatski status od Unije, ali da se isto tako ne treba nadati ni posebno povlaštenom statusu. Veliku prepreku narednim koracima Bosne i Hercegovine mogla bi predstavljati činjenica da se za dodjelu kandidatskog statusa traži jednoglasna odluka Evropskog vijeća odnosno svih šefova država i vlada 27 zemalja članica.
 
“Buduće Mišljenje, ali i prateći analitički izvještaj, će dati cjelovitu mapu puta za reforme, uključujući institucionalne i funkcionalne reforme, fundamentalna prava i reforme javne uprave koje vlasti u Bosni i Hercegovini moraju učiniti kako bi napravili napredak na putu evropskih integracija zemlje. Bazirano na Mišljenju Komisije i njegovim zaključcima, zemlje članice Evropske unije će odlučiti, jednoglasno, o narednim koracima Bosne i Hercegovine na evropskom putu”, ističe Kocijančič.
 
Dodatna otežavajuća okolnost za Bosnu i Hercegovinu bi mogli biti i dodatni uslovi koji bi došli uz kandidatski status, a koje su u jednom ili drugom obliku u posljednjih nekoliko dana zatražili visoki predstavnik Valentin Inzko i rumunski ministar za Evropu George Ciamba.
 
Rumunski ministar je posebno istakao implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”, dok je visoki predstavnik Valentin Inzko kazao kako se on zalaže za model “rani kandidatski status, kasno članstvo u EU”, što bi značilo da bi put Bosne i Hercegovine prema punopravnom članstvu u Uniji bio dodatno usporen.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA