5 C
Sarajevo
25.04.2024

Protesti završeni, propao sastanak: Građani nisu dobili nikakav odgovor, sekretarica rekla “Ja ne znam šta ćete vi ovdje” (FOTO + VIDEO)

14:30 – Protesti su, barem za sada završeni. Građani su poručii da će opet doći, a navjerovatnije već sutra u isto vrijeme.

14:15 – Građani koji su trebali prisustvovati sastanku sa čelnicima Vlade FBiH izašli su potpuno razočarani: “Neće da nas saslušaju, a kamoli da nam riješe problem. Nemaju ni pola sata za nas. Ovo je sve bilo samo da se skup zataška, samo da nas prime kako bi narodu zamazali oči. Sekretarica je prvertala očima i rekla “Ja ne znam šta ćete vi ovdje. Nama ništa ne preostaje, mi ćemo sljedeći put da slomimo ovo sve”, kazali su okupljeni. 

Anadolu Agency (AA) / 

14:10 – Demonstranti prozivaju Fadila Novalića da im se obrati. Od njega i dalje ni traga ni glasa. 

- OGLAS -

13:58 – Kiša je sve jača, srećom okupljeni građani imaju kišobrane. Oni najuporniji i najhrabriji su još ispred zgrade Vlade i čekaju ishod eventualnog sastanka. 

Face TV / 

13:55 – Građanima u Sarajevu se pridružio i mladi političar iz Banja Luke Draško Stanivuković. 

“Ovo je životni problem, bez obzira odakle smo. Kada vidite da u 21.vijeku vežu ljude, smjena je trebala biti istog dana. Ako pređemo preko onvakvih stvari šaljemo poruku da nas na ulici mogu gaziti. Ovaj protest pokazuje da nećemo dozvoliti. Rekao je kako ne vjeruje da su ljudi mogli glasati protiv te tačke”, rekao je Stanivukuvić s kojim su se i okupljeni građani rado slikali. 

Face TV / 

13:45 – Sastanak prema posljednjim informacijama još nije počeo, ali su zahtjevi predati zvaničnicima vlade. Face TV je u posjedu liste koju su građani pripremili i predali, a u nastavku pogledajte i pročitajte šta su napisali: 

Face TV / 
Face TV / 

13:35 – Ključne poruke današnjih protesta: “Ubice i lopovi”. Već nekoliko sati građani su jednoglasno uzvikivali ove riječi, dok su čelnici Vlade sjedili u svojim kancelarijama i dogovorali naredne korake. Rezultat svega jeste sastanak koji se u ovim trenucima organizuje s pojedinim predstanicima građana koji u danas izašli na proteste. Uglavnom su to predstavnici nevladinih organizacija i roditelji djece smještene u Zavod Pazarić. 

13:30 – Počela je padati i lagana kiša, a okupljeni građani ispred zgrade Vlade FBiH i dalje čekaju ishod sastanka. 

13:20 – Nekoliko okupljenih građana je u ovim trenucima ušlo u zgradu Vlade FBiH gdje će biti organizovan sastanak sa predstavnicima Vlade. 

Najmanje hiljadu građana okupilo se na protestu ispred zgrade u kojoj je sjedište Vlada FBiH u Sarajevu nakon jučerašnjih informacija o dešavanjima u Zavodu za zbrinjavanje mantalno invalidne djece i omladine u Pazariću.

Face TV / 

Protest zasad protiče mirno, građani su se rasporedili po saobraćajnici ispred zgrade a policija preusmjerava vozila alternativnim pravcima.

Povod za ovaj protest je negodovanje zbog jučerašnjih šokantnih informacija o tretmanu prema štićenicima Zavoda Pazarić.

Buru u javnosti izazvalo je obraćanje zastupnice Naše stranke u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Sabine Ćudić koja je izjavila da u toj ustanovi vladaju nehumani uvjeti u tretmanu prema štićenicima, posebno bolesnoj djeci. POkazala je snimke prema prema kojima su neka od djece vezana za namještaj i radijatore. Sabina Ćudić je za nedovoljnu kadrovsku i stručnu kapacitiranost Zavoda okrivila prethodnu upravu, Nadzorni i Upravni odbor te ustanove, čiji su neki članovi i sad na pozicijama.

Face TV / 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA