-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Dodik protiv spora sa Hrvatskom oko Pelješkog mosta

 

Dodik je kazao da su članovi predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić usvojili odluku o pokretanju spora u vezi sa Pelješkim mostom, ali da on to nije podržao, prenosi N1.

“Radi se o sveobuhvatnom prijedlogu mjera kao reakcija na sva potrebna pitanja, da se uspostave i procedure sa Crnom Gorom i Srbijom i tako spriječimo nelegalne ulaske ljudi u BiH.”, kazao je Dodik i dodao:

“Bilo je i prijedloga oko obustavljanja radova na Pelješkom mostu i otvaranje spora sa Hrvatskom. Komšić i Džaferović su glasali za tu odluku. U formalnom smislu se smatra usvojenom, ali s obzirom da svaki član ima pravo na vitalni interes, ja sam potegao kao srpski član Predsjedništva pitanje vitalnog nacionalnog interesa i objasniću u NSRS zašto to nije dobro. U danu kada smo poslije deset godina potpisali ugovor o izgradnji mosta na rijeci Savi mi usvajamo odluku koja može poremetiti tu vrstu priče”, ističe Dodik i dodaje:

- OGLAS -

“Moj zahtjev je bio da se sa Hrvatskom napravi sporazum o granici, ali su se oni usmjerili na most Pelješac. Ima i nekih opštih koji nisu problem, ali ključno pitanje je da se otvori problem sa Hrvatskom i EU. Mislim da je previše subjekata s kojim bi imali probleme i mislim da je u interesu da se ta odluka ne donese”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA