10.5 C
Sarajevo
23.04.2024

Trivić i Stanivuković podnijeli zahtjev za protest zbog poskupljenja struje

Poslanici Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini RS-a Jelena Trivić i Draško Stivuković podnijeli su danas zahtjev policiji za odobrenje protesta u petak, 27. septembra u Banjoj Luci, na kojem bi iskazali nezadovoljstvo zbog najavljenog poskupljenja struje u ovom bh. entitetu.

– Želimo da dignemo svoj glas protiv svega onog što vlast RS čini građanima. Protest je naše ustavno pravo, koje je dato nama građanima da iskažemo svoje nezadovoljstvo radom organa vlasti i to ćemo iskoristiti – rekla je Trivić na konferenciji za novinare ispred Policijeke uprave Banja Luka.

Tvrdi da vlast ne vodi dobro RS.

- OGLAS -

– Jedna bahatost koja se dešavala u ‘Elektroprivredi’ poskupljenjem struje se pokušava prelomiti preko leđa građana RS i protiv toga treba dići svoj glas – navela je ona i dodala da očekuju veliku podršku građana.

Ustvrdila je da nije preuranjeno protestvovati, iako osim izjave premijera, nije bilo zvaničnih najava od kada i za koliko će poskupljeti struja u RS.

Njen stranački kolega Draško Stanivuković je upitao da je to “pronatalitetna politika”.

– Ovim su pogođenje višečlane porodice – rekao je Stanivuković i dodao da je najava poskupljenja dolazi u najgori period, uoči zime, kada je potrošnja električne energije najveća.

– Ako građani ovo prećute, poslat će poruku da još mogu da trpe – rekao je on i podsjetio na sva poskupljenja koja su se već dogodila, a, kako kaže, plaće nisu bitnije povećane.

Cijena električne energije za domaćistva u RS bit će skuplja u narednom periodu, ali ne za sve kategorije, rekao je nedavno entitetski premijer Radovan Višković.

Pojasnio je da struja neće poskupjeti za građane koji je koriste za, kako je naveo, elementarne potrebe, dok će električnu energiju po tržišnoj cijeni plaćati oni koji je “koriste za luksuz”, naprimjer, za zagrijavanje privatnih bazena.

U RS-u se, kaže, želi da preslika način poskupljenja struje iz Srbije, gdje postoje tri tarife.

Za domaćinstva koja troše do 500 kilovata ostaje ista cijena, bit će veća za potrošnju od 500 do 1.000 kilovata, a tržišnu cijenu plaćat će oni koji troše više od 1.000 kilovata.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA