2 C
Sarajevo
26.04.2024

Lišeno slobode sedam osoba zbog ratnog zločina na području Zvornika

 Po nalogu tužioca Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e su locirali, u saradnji sa MUP-om TK i MUP-om RS-a, identifikovali i lišili slobode osumnjičene: Muminović Šemsudina (1962), Galjić Džema (1963), Ahmetović Ćamila (1965), Omerović Rasima (1968), Alić Asima (1959), Mujić Fadila (1948) i Memić Ismeta (1970), koji se terete se za ratni zločin počinjen prilikom napada na sela na području opštine Zvornik, u periodu od 8. oktobra 1992. godine do 6. jula 1994. godine, kao i zločin nad ratnim zarobljenicima, kada je ubijeno 20 žrtava srpske nacionalnosti.

Osumnjičeni su pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičeni su da su, kao pripadnici TO i Armije BiH, učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Zvornika i okoline, sudjelovali u ubistvima, namjernom nanošenju snažnog fizičkog ili duševnog bola (mučenju), te povredama fizičkog integriteta ili zdravlja civilnom stanovništvu.

Počinjeni zločini prilikom napada na sela, kao i zločini nad ratnim zarobljenicima, rezultirali su ubistvima oko 20 osoba srpske nacionalnosti, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

- OGLAS -

Osumnjičeni se terete za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 144. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA