20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Misteriozna pojava grbavog kita u Amazonskoj prašumi (FOTO+VIDEO)

Ovaj fenomen naučnici pravdaju pretpostavkom da je velika oluja izbacila kita na kopno te da je tako i završio u dubini prašume. Kit je zapravo mladunče staro godinu dana, a pronađen je tako što je tim istraživača pratio ptice grabežljivice koje su bile oduševljene ogromnim plijenom.

Neki nagađaju da je kit uginuo zbog konzumiranja plastike iz okeana. Međutim, i dalje stoji pitanje kako je dospio u prašumu?

Grbavi kitovi obično, između augusta i novembra, borave na južnijem dijelu brazilske obale i vrlo rijetko putuju hiljadama kilometara sjeverno do ušća Amazona.

- OGLAS -

Biologinja Renata Emin, iz Instituta Bicho D’agua, dio je tima koji proučava tijelo kita kako bi se otkrili razlozi zbog kojih je dospio toliko duboko u amazonsku prašumu. Smatra kako se kit vjerojatno odvojio od svoje majke dok su putovali u južnije krajeve.

“Još uvijek nismo sigurni kako je završio usred šume, ali pretpostavljamo da je plivao blizu obale i da ga je plima, koja je posljednjih dana bila značajna, bacila u unutrašnjost prašume”, ističe Renata.

Pored neobične migracije kita i njegovog pojavljivanja na kopnu, veliko pitanje je i uzrok smrti. Rezultati istraživanja se očekuju u narednih nekoliko dana, kada bi trebao biti poznat i tačan uzrok smrti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA