5.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Hrvatski SDP udaljio novinare HRT-a sa press koferencije

Maras je, uz izvinjenje, udaljio novinare pridržavajući se, kako je naveo, odluke te stranke o bojkotu hrvatskog Javnog servisa do velikog novinarskog protesta, koji će u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva biti održan u subotu, 2. marta, prenose Vijesti.ba.
 
“Nije do vas lično, ja se izvinjavam, ali priključili smo se bojkotu HRT-a. Mi smo se jednostavno priključili akciji HND-a koja traje do subote 2. marta, do tada ne dajemo izjave za Javni servis. Time protestujemo protiv, po nama, najgoreg javnog servisa u Evropi”, rekao je Maras.
 
Dodao je da HRT nije ni pozvan na ovu pres konferenciju, te da su vjerovatno došli vidjevši najavu na Hini.
 
Trideset udruženja civilnog društva saopštilo je ranije da do novinarskog protesta koji je zakazan za 2. mart pod nazivom “Novinarstvo ne damo!” neće učestvovati u programu pojavljivanjem u HRT-ovom studiju ni davanjem izjava za tu televiziju, a sve u znak podrške tuženim novinarima i medijima.
 
Pridružili su im se Amsterdamska koalicija, SDP, stranka Možemo, Radnička Fronta, SDS S, START Dalije Orešković, i drugi.
 
Nakon bojkota HRT-a kojemu su se pridružile brojne udruge te mnoge oporbene političke stranke, te nakon što je Maras izbacio ekipu HTV-a s press konferenciju zagrebačkog SDP-a, javnosti se otvorenim pismom obratio Kazimir Bačić, glavni ravnatelj HRT-a, prenose Vijesti.ba.
 
“Hrvatska radiotelevizija kao javni medijski servis trenutno je, zbog tužbi koje su podignute u svrhu zaštite i časti i ugleda HRT-a, izložena političkom pritisku i orkestriranim napadima” saopštio je.
 
“HRT ne želi biti sredstvo dnevno političkih razmirica i predizbornih kampanja bilo koje političke orijentacije. Ovom prigodom želimo izvijestiti javnost da je HRT pokrenuo postupke mirenja s tuženim nakladnicima”.
 
Podsjećaju, kako je naveo, da je to u skladu sa zaključcima saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije.
 
“Naglašavamo da Hrvatska radiotelevizija poslove obavlja profesionalno i transparentno, u skladu s Zakonom o HRT-u i Ugovoru s Vladom RH, te profesionalnim smjernicama EBU-a, čija je članica. HRT je šokiran optužbama za cenzuru jer u svim segmentima svoga rada poštuje pravila struke, objektivno i uravnoteženo izvještava o događajima te je otvoren za sve društvene skupine, udruge i političke opcije koje djeluju na političkoj sceni u Republici Hrvatskoj”, navodi se u pismu Kazimira Bačića.
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA