Vijesti
Pacolli: Priština spremna da povuče povećane carine za Srbiju i BiH, ali pod jednim uslovom Behgjet Pacolli, ministar vanjskih poslova Kosova izjavio: ''Priština spremna da povuče povećane carine za robu iz Srbije i BiH, ako se sprovedu potpisani sporazumi i ako između Beograda i Prištine postoji stoprocentni reciprocitet''.
#

Pacolli o trenutnoj situaciji na Kosovu istakao da lično ne vidi šanse za rješenje kosovskog pitanja, ali da vjeruje u ekonomsko rješenje, što je interes obje strane.

''Šta bi to bilo?  To govorim još od 2007. godine, da sjever Kosova treba da bude velika privredna zona gdje će dio teritorije pripadati Srbiji, a dio Kosovu, a da tom privrednom zonom upravlja neko treći. Tu vidim rješenje. Ali možda je za takve ideje još prerano'', precizirao je Pacolli. Rekao je da povećanje tarifa od 100% za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine mora ostati na snazi, uprkos osudama od SAD, Njemačke i drugih zapadnih zemalja.

''Moramo da im pokažemo da i Kosovo ima svoj ponos. Deset godina smo država. Ne možemo da dozvolimo da se dalje gazi ono što smo do sada postigli. Pametno bi bilo od Srba da razumiju da je nezavisnost Kosova realnost od 17. februara 2008. godine. To se ne može poništiti'', kaže on.

Kako navodi, već se vidi koliko su ove carinske takse bolne za Srbiju. ''Zato vjerujem da će i oni shvatiti da nam ne ostaje ništa drugo nego da sjednemo za sto kao ravnopravni sagovornici, kao dvije nezavisne države, i pričamo o budućnosti'', dodao je Pacolli.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.