Vijesti
Pahor: Slovenija za prijateljske odnose sa svim državama regije Diplomatima okupljenima na prijemu na Brdu kod Kranja slovenski predsjednik je kazao da će u regiji Ljubljana nastaviti voditi politiku produbljene suradnje sa svim državama zapadnog Balkana
#

Slovenija želi dobre i prijateljske odnose sa svim državama, sa susjednim i državama u regiji pa i s Hrvatskom koja ne ispunjava svoje međunarodne odnose u pogledu granica, rekao je u srijedu na tradicionalnom novogodišnjem prijemu za strane veleposlanike predsjednik Borut Pahor.

Diplomatima okupljenima na prijemu na Brdu kod Kranja slovenski predsjednik je kazao da će u regiji Ljubljana nastaviti voditi politiku produbljene suradnje sa svim državama zapadnog Balkana.

"Sa svim tim državama imamo otvorene i prijateljske odnose, što nam omogućava da djelujemo kao čimbenik povezivanja", rekao je istaknuvši da je Slovenija angažirana na procesima pomirbe i regionalne suradnje, te na sređivanju bilateralnih i multilateralnih pitanja na miran način.

Kao najvažnije regionalne i međunarodne događaje u kojima će sudjelovati Slovenija ove godine spomenuo je prvi proljetni summit lidera država iz regije u Tirani u sklopu slovensko-hrvatske inicijative Brdo-Brijuni, te sastanak država inicijative Triju mora u Sloveniji u lipnju. Pahor očekuje da će se na taj skup odazvati visoki predstavnici europskih država i Sjedinjenih Država, javlja Hina.

U odnosima sa susjedima Slovenija se zalaže za daljnje jačanje prijateljskih i bliskih odnosa sa sve četiri susjedne države, pa tako i s Hrvatskom koja, rekao je Pahor, "ne ispunjava svoje međunarodne obveze u pogledu granice koja je već bila određena".

Aludirao je na arbitražni spor Ljubljane i Zagreba od 2015. godine. Hrvatska je tada jednoglasnom odlukom Vlade i Sabora izašla iz arbitražnog procesa, tvrdeći da su ga slovenski predstavnici kompromitirali.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.