13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Merkel upozorila na savremeni rasizam na 80. godišnjicu Kristalne noći

Devetog novembra 1938. godine Jevreji su terorizirani širom Njemačke i Austrije. Najmanje 91 osoba je ubijena,  stotine sinagoga je spaljeno, oko 7.500 jevrejskih poslovnih prostora je vandalizirano i do 30.000 Jevreja je uhapšeno, od kojih su mnogi odvedeni u koncentracione logore.

Dvadeset godina nakon njemačkog poraza u Prvom svjetskom ratu i pet i po godina od dolaska na vlast Adolfa Hitlera, od države poticani antisemitizam “omogućio je brojnim Nijemcima da iskazuju dugo prikrivana osjećanja, da provode mržnju i nasilje”, kazala je Merkel.

– Novembarskim pogromom iscrtan je put za holokaust – izjavila je njemačka čelnica.

- OGLAS -

Merkel je govorila u berlinskoj sinagogi. Čelnik Vijeća njemačkih Jevreja, Josef Schuster, izjavio je da je zgrada sinagoge zapaljena u 1938. godini i da je vatra suzbijena relativno brzo samo da ne ugrozi susjedne kuće.

Schuster je kazao da, iako su nacističke organizacije SA i SS bile odgovorne za pogrom, to je već značilo da je u njemu učestvovalo na hiljade Nijemaca, i da je reakcija stanovništva “bila dragocjena za naciste – jedva da je itko protestovao”.

Dodao je da, iako savremeni napadi na Jevreje i muslimane ne mogu biti izjednačeni sa zločinima iz nacističke ere, “smatram da je žalosno za našu zemlju da se ovakve stvari dešavaju u Njemačkoj u 2018. godini”.

On je kritikovao ekstremno desničarsku Alternativu za Njemačku koja, kako je kazao, “ništa ne poštuje” i koju nije pozvao na današnji skup. Stranka je ušla u njemački parlament prošle godine.

– Danas ponovo živimo u vremenu dalekosežnih promjena. U takvim vremenima uvijek postoji posebno velika opasnost da oni koji reaguju s navodno jednostavnim odgovorima steknu podršku – izjavila je Merkel.

Takve odgovore, tvrdi ona, često prati “brutalizacija jezika”.

– Danas obilježavamo obećanje koje smo dali sami sebi da ćemo se snažno usprotiviti napadima na naše otvoreno i pluralno društvo. Danas obilježavamo naše saznanje da jednostavno posmatranje prekoračenja linija i činjenja zločina na kraju znači da ih priznajemo – izjavila je njemačka kancelarka, prenosi Associated Press.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA