5.5 C
Sarajevo
24.04.2024

Finci: Izgubili smo još jednu godinu na kalendaru puta u EU

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci kazao je kako se, na žalost, čini da smo izgubili još jednu godinu na „kalendaru puta u Evropsku uniju, u euroatlanske integracije, u ono što vjerujemo da će nam biti bolje“.

– Preživjeli smo još jedne izbore. Preživjeli smo izbore koji opet nisu bili fer i pošteni, ne zato što je neko krao glasačke listiće, ne zato što su ljudi u znak protesta ubacili na hiljade praznih glasačkih listića, ne zato što su nepismeni i ne znaju kako se ‘udara’ križić pred ime koje hoćete da birate, nego jednostavno nisu našli zadovoljavajuća imena i sam taj sistem im se nije svidio.

Zato su, u znak protesta rekao bih, ubacili prazne listiće – kazao je Finci. Istaknuo je i to da nekoliko stotina hiljada stanovnika BiH nije moglo ni da se kandiduje.
Međutim, napominje Finci, zaboravlja se da su u istoj situaciji konstitutivni narodi „koji ne žive na pravom dijelu teritorije“.
– Jer pravo da se kandiduju nemaju ni Srbi koji žive u Federaciji BiH, ni Hrvati i Bošnjaci koji žive u RS- u – izjavio je Finci.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA