6.6 C
Sarajevo
24.04.2024

Thaci o pregovorima sa Srbijom: Bit će teško, ali Kosovo nema čega da se plaši

Određivanje granice između Kosova i Srbije bit će na stolu tokom dijaloga u Briselu, ali ne i pitanje sjevernog dijela Kosova, izjavio je danas predsjednik Kosova Hashim Thaci govoreći o početku finalne faze dijaloga Kosova i Srbije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Thaci je na konferenciji za novinare rekao da sastankom predsjednika Kosova i Srbije, koji je za nedelju, 24. juna u Briselu, sazvala visoka predstavnica EU Federica Mogherini, počinje finalna faza dijaloga koja treba da se završi historijskim sporazumom Kosova i Srbije.

– Naravno da je naš cilj u ovoj konačnoj fazi dijaloga postizanje pravno obavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije koji će omogućiti potpunu normalizaciju odnosa između naše dvije države i dva naroda -, kazao je Thaci.

- OGLAS -

Dodao je da će pregovori biti teški, ali da Kosovo nema čega da se plaši.

– Postizanje sveopšteg sporazuma sa Srbijom neophodno je za težnju naše zemlje da se učlani u Ujedinjene nacije, da se ubrza proces integracija Kosova u Evropsku uniju i NATO i da se obezbjedi zasluženo mjesto Kosovu na međunarodnoj sceni -, rekao je Thaci.

On je naglasio da će Kosovo uvijek imati snažnu podršku SAD-a, koje su zaintresovane za postizanje sporazuma, isto kao i zemlje članice EU.

Kosovski predsjednik je naveo da će pitanje granice duge oko 400 kilometara biti na stolu u Briselu i da će se tamo voditi bitka, a ne van stola. On je rekao da Kosovo i Srbija nikada nisu imali granice, ali da postoje Ustav Kosova, Kumanovski sporazum iz 1999. i Ustav Jugoslavije iz 1974. godine. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA