5.5 C
Sarajevo
11.05.2024

Postignut dogovor o produljenju pomoći za Siriju, Rusija i Kina uložile veto

Vijeće sigurnosti UN-a prihvatilo je u subotu, iz petog pokušaja, produljenje dogovora koji omogućuje dostavu hrane na sjeverozapad Sirije preko Turske, dan nakon isteka šestogodišnje humanitarne operacije.

Uspješno glasanje uslijedilo je nakon dva propala glasanja o ruskim prijedlozima i dva veta koja su podnijele Rusija i Kina na prijedloge Njemačke i Belgije.

Rusija i Kina uložile veto

- OGLAS -

Rusija i Kina stavljale su veto na prijedloge koji su predviđali da se pomoć i dalje dostavlja kroz dva granična prijelaza, a propao je i ruski prijedlog da se humanitarna pomoć koja u Siriju dolazi iz Turske dostavlja preko samo jednog graničnog prijelaza.

Na glasanju u subotu Rusija i Kina bile su suzdržane, u čemu im se pridružila i Dominikanska Republika, dok je za bilo 12 članica.

- Advertisement -

Članovi 15-članog vijeća bili su podijeljeni i oko toga hoće li se dogovor produljiti za šest mjeseci ili godinu, a usvojenom rezolucijom koju su izradile Njemačka i Belgija predviđena je dostava pomoći preko jednog prijelaza na razdoblje od godinu dana.

Oko 2,8 milijuna ljudi ovisi o humanitarnoj pomoći na sjeverozapadu Sirije, napose u posljednjem pobunjeničkom uporištu Idlibu, ocjenjuju Ujedinjeni narodi.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA