Vijesti
Plenković: Ovo je važan dan za Hrvatsku Evropska komisija (EK) u Strazburu danas je nakon usvajanja izvještaja o ispunjavanju tehničkih uslova za članstvo predložila Evropskom vijeću (EV) odobravanje pristupa Hrvatske u šengensku zonu.
#

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković istaknuo je na konferenciji za medije u Banskim dvorima kako se Hrvatska u protekle tri do četiri godine potrudila ispuniti kriterijume u osam područja za pristupanje u Šengen.

"Ovo je važan dan, velik i važan evropski uspjeh Hrvatske", poručio je Plenković i zahvalio svima koji su podržali hrvatski put prema ispunjavanju kriterijuma.

Plenković je istaknuo kako ugovor o Šengenskoj zoni obuhvata područje sa 400 miliona ljudi koji se mogu slobodno kretati. Od 28 država EU članica, 6 članica nije u članstvu Šenegena: Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska i Kipar te Bugarska, Rumunija i Hrvatska koje se trude ispuniti kriterijime.

Na dnevnom redu Evropskoj komisiji prije Hrvatske su Bugarska i Rumunija, kazao je hrvatski premijer.

Šengensko članstvo podrazumijeva područja policijske saradnje, zaštite podataka, zajedničke vizne politike, povrat i ponovni prihvat, šngenski informacijski sisitem, propisi o vatrenom oružju, nadzor vanjske apoljne i pravosudnu saradnja u kaznenim stvarima.

Nakon odluke EK-a, pristupanje Hrvatske Šengenu moraće odobriti svaka od pojedinih država članica EU.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.