10.5 C
Sarajevo
19.04.2024

Mijanmar: Onemogućeno korištenje interneta u zemlji

Vojska Mijanmara koja je izvela puč sada je onemogućila korištenje interneta, u periodu kada se u zemlji održavaju protesti protiv tog državnog udara, potvdio je danas mobilni operater, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ministarstvo transporta i komunikacija je naredilo svim mobilnim operaterima da privremeno onemoguće pristup internetu u zemlji. Pozivi i tekstualne poruke ostaju omogućene”, saopštila je norveška kompanija Telenor, koja je druga najveća mobilna mreža u Mijanmaru.

U naredbi, Ministarstvo se pozvalo na “legalne osnove Zakona o telekomunikacijama, kao i na izvore lažnih vesti, a u sve cilju stabilnosti nacije”.

- OGLAS -

Takav potez došao je nakon što su blokirane društvene mreže Facebook, Twitter i Instagram, a nakon vojnog udara kada su uhapšeni i najviši predstavnici države.

Reporter AA Kyaw Ye Lynn u Yangonu je potvrdio telefonom da nema pristupa internetu u najvećem gradu te zemlje, te da ima informacije i za nekoliko drugih delova Mijanmara.

“U Yangonu se održavaju protesti protiv udara, a pobunjenička policija raspoređena je tako da blokira demonstrante. Za sada nema naznaka da je bilo nasilja”, rekao je reporter AA, dodavši da postoje izveštaji o protestima i u drugim gradovima.

Telecom grupa izrazila je “duboku zabrinutost” zbog novonastale situacije, te ukazala da telekomunikacione usluge treba da budu dostupne uvek, a pogotovo tokom konflikta, kako bi osigurali ljudima osnovna prava slobode izražavanja i pristup informacijama”.

“Jako nam je žao zbog uticaja koji ovo gašenje ima na ljude u Mijanmaru”, dodali su.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA