12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Vučić ukinuo stanje najviše borbene gotovosti Vojske Srbije

Vučić u subotu naredio stavljanje Vojske Srbije u stanje najviše borbene pripravnosti zbog posjete Thacija Gazivodama.

Predsjednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić rano jutros naredio je dezangažovanje snaga za hitno i brzo reagovanje.

“Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić je rano jutros, u skladu sa svojim ovlaštenjima propisanim Zakonom o odbrani, dostavio ministru odbrane Aleksandru Vulinu i načelniku Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovniku Milanu Mojsiloviću, naređenje o dezangažovanju snaga za hitno i brzo reagovanje”, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- OGLAS -

„Vojska Srbije u saradnji sa ostalim sigurnosnim strukturama, u skladu sa naređenjem vrhovnog komandanta i dalje prati sigurnosnu situaciju i spremna je da u svakom trenutku zaštiti svoju državu i sve naše građane, bez obzira gde žive“, navelo je Ministarstvo odbrane.

Vučić je ranije u subotu naredio stavljanje srbijanske vojske u stanje najviše borbene pripravnosti i zatražio da MUP Srbije sve svoje jedinice stavi na najviši nivo pripravnosti nakon što je kosovski predsjednik Hashim Thaci u pratnji šezdesetak pripadnika kosovskih specijalnih jedinica (ROSU) koji su ga osiguravali posjetio sporno, većinski srpsko etničko području na sjeveru Kosova.

Beograd je to protumačio kako zauzimanje hidroelektrane Gazivode.

U subotu blizu 13 sati pripadnici specijalne kosovske jedinice ROSU, naoružani i s fantomkama, opkolili su objekt Centra za sport i kulturu i Crvenog krsta na jezeru Gazivode.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA