7.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Povećan broj infarkta i moždanih udara, gripa odnijela 77 života!

U Bosni i Hercegovini za samo pet mjeseci od bolesti sličnih gripi umrlo je 77 osoba, podaci su Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Instituta za javno zdravstvo RS. Iz Federalnog zavoda navode da im je od početka sezone prijavljeno 18 smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđen virus gripe tip A, piše Dnevni Avaz.

Kod tri pacijenta, navode, izoliran je podtip A(H3), kod 5 A(H1N1), dok kod deset pacijenata nije urađena suptipizacija. Pet slučajeva registrirano je u Sarajevskom, jedanaest u Tuzlanskom i dva u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Teški slučajevi

- OGLAS -

– U Federaciji BiH bilježi se niska aktivnost bolesti sličnih gripi, uz smanjenje aktivnosti u odnosu na prošlu sedmicu. U Referalnoj laboratoriji za gripu do sada su testirana ukupno 383 uzorka, od kojih su 144 pozitivna na virus gripe tip A, i to 77 uzoraka na podtip A(H3N2) i 67 na podtip A(H1N1). Do sada je prijavljeno ukupno 136 teških slučajeva pozitivnih na virus gripe – pojasnili su iz Zavoda.

Iz Instituta RS navode da im je od početka sezone prijavljeno 66.077 slučajeva akutnih infekcija, oboljenja sličnih gripi 19.182, dok je slučajeva teških akutnih respiratornih infekcija SAR registrirano 729.

Posljednje sedmice praćenja kretanja gripe, Institutu je prijavljen jedan smrtni slučaj, dok od početka sezone, s posljednjom prijavom, bilježe 59 umrlih od posljedica teške akutne respiratorne infekcije.

Kako nam je jučer rečeno u nekoliko domova zdravlja i ambulanti, zbog temperaturnih oscilacija ovih je dana povećan broj osoba sa simptomima prehlade koje su se ljekaru javile s povišenom temperaturom, upalom grla, stomačnim tegobama, vrtoglavicama, problemima s disanjem, povišenim pritiskom…

Simptomi prehlade

Navode da treba razlikovati gripu od prehlade. Ljekari kažu da nagle promjene temperature kojima smo izloženi pogađaju i mlađe ljude, koji sve više pate od razdražljivosti, napetosti i glavobolja.

– Ovo vrijeme teško pada i zdravim osobama. Posebno se moraju čuvati hronični bolesnici. Dešavalo se da na velike vremenske promjene imamo i do deset pacijenata s moždanim i srčanim udarom. Dosta pacijenata došlo je sa stomačnim tegobama, a mnogi su imali i upalu pluća – kazali su nam iz ambulanti i domova zdravlja koje smo kontaktirali u svim bh. gradovima.

Savjeti ljekara

Ljekari savjetuju građanima da po ovom vremenu smanje izlaske na minimum. Ako već moraju, neka izađu tokom dana kada je najtoplije, a ne u ranim jutarnjim satima i kasno uvečer. Također, redovno moraju koristiti terapije, uzimati vitamin C i čuvati se gužvi zbog virusa koji cirkuliraju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA