12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Suzbijanje ilegalnih migracija u fokusu saradnje Crne Gore i BiH

Migrantska kriza i povratak ljudi sa sirijskog ratišta izazov je sa kojim se trenutno Bosna i Hercegovina suočava zbog čega je neophodno napraviti zajedničku strategiju a taj izazov tretirati kao bezbjednosni, ocijenili su ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine (BiH) Fahrudin Radončić i njegov crnogorski kolega Mevludin Nuhodžić, nakon susreta u Podgorici.

„Naš prostor je trenutno pred velikim izazovima i potrebno je praviti zajedničku strategiju kako da imamo humanitarni aspekt ali i da se cijela situacija prevenira i tretira kao sigurnosni izazov“, kazao je Radončić.

BiH će, kako je kazao, mijenjati percepciju da to nije humanitarno već glavno sigurnosno pitanje, ne samo BiH već regiona i šire.

- OGLAS -

Prema riječima Nuhodžića, Crna Gora intenzivno radi na dostizanju standarda Šengena i značajno je unaprijedila kapacitete Granične policije.

„Preduzimamo sve mjere u saradnji sa partnerskim službama, kako bismo spriječili ilegalne ulaske u našu zemlјu. S tim u vezi, poseban fokus u saradnji policija Crne Gore i BiH biće na suzbijanju ilegalnih migracija i borbi protiv krijumčarenja migranata, kroz jačanje analize rizika i prikupljanje i razmjenu obavještajnih podataka“, naveo je Nuhodžić.

On je podsjetio i da je nedavno u crnogorskom parlamentu usvojen Zakon o potvrđivanju Sporazuma o statusu između Crne Gore i Evropske unije o aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu – Fronteks.

Nuhodžić je istakao da Vlada i Ministarstvo unutrašnjih poslova posvećuju posebnu pažnju rekonstrukciji i modernizaciji graničnih prelaza u cilјu povećane bezbjednosti, kao i samog nadzora državne granice.

Ocijenio je da budući zajednički rad graničnih službi Crne Gore i BiH na graničnim prelazima Vraćenovići, Šćepan Polje, Klobuk i Zupci, značajno uticati na ubrzanje prometa preko granice i smanjiti zadržavanja.

Nuhodžić je najavio da će uskoro biti potpisan i izmijenjeni sporazum o graničnim prelazima za pogranični saobraćaj.

„Ovaj sporazum je značajan jer će građanima Crne Gore i BiH koji žive u pograničnom području omogućiti jednostavnije rješavanje svakodnevnih životnih potreba i prelazak državne granice van graničnih prelaza“, zaključio je Nuhodžić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA