12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Marković: Propaganda neće pokolebati Crnu Goru

“Propaganda da će Crna Gora biti srpska, uz vulgarno plakatiranje i farbanja po našim gradovima, neće pokolebati Crnu Goru da vlada i institucije zaštite ustav i primjenom zakona sačuvaju državne i nacionalne interese”, poručio je u petak crnogorski premijer Duško Marković.

On je na stranačkoj sjednici ustvrdio kako se mitropolit Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohije stavio na čelo anticrnogorske oporbe.

Skupove koji se održavaju u crnogorskim gradovima, a na kojima se prosvjeduje protiv nedavno usvojenog Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, Marković je ocijenio političkim, a ne vjerskim.

- OGLAS -

Njima se, smatra crnogorski premijer, ugrožava suverenitet Crne Gore, javili su podgorički mediji.

“Siguran sam da će građanska i demokratska Crna Gora i ovaj put odbaciti takav folklor i destrukciju”, poručio je Marković.

Crna Gora je u posljednjim danima 2019. usvojila Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojim se regulira i pitanje vlasništva nad imovinom vjerskih zajednica, što je u znatnoj mjeri ugrozilo imovinu Srpske pravoslavne crkve u toj zemlji.

SPC taj zakon vidi kao paravan za otimanje njene imovine u Crnoj Gori. Zakon, pak, podržava Crnogorska pravoslavna crkva, koja ga vidi kao prvi veliki korak ka obnovi autokefalnosti te crkve.

U Crnoj Gori se svakog četvrtka i nedjelje, nakon večernje molitve, vjernici SPC-a okupljaju u prosvjednim šetnjama u gotovo svim gradovima diljem te države.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA