Vijesti
Plenković: "Važno je da nova koalicija u BiH osigura i 'legitimnog' člana Predsjedništva" "Naša potpora je snažna i dugotrajna", kazao je Plenković.
#

Zastupnik u hrvatskom Saboru Nevenko Barbarić pitao je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića o strategiji Vlade Hrvatske za Hrvate izvan te države u narednih deset godina, što je ocijenio i kao veoma bitnu temu za BiH. Istakao je zastupnik Barbarić i da je politika Plenkovića za "opstanak i opstanak Hrvata u BiH" već dala rezultate.

"Osobito u Bosni i Hercegovini, gdje su Hrvati konstitutivni narod, trebaju imati svoje legitimne političke predstavnike, što mislim da se dogodilo kada je riječ o izborima za parlamente ili kantonalne skupštine. Ono što je važno je da se ta situacija dogodi kroz nove koalicije i nove institucije vlasti kada je riječ o članu Predsjedništva BiH. Tada ćemo zaokružiti taj proces. Naša potpora je snažna i dugotrajna", kazao je Plenković.

Danas je jednak stav ponovila i europarlamentarka Željana Zovko tokom usvajanja izvještaja o novoj strategiji za proširenje Evropske unije koja se odnosi i na države zapadnog Balkana, koja je pozvala novu koaliciju koja će činiti vlast u BiH nakon održanih Općih izbora, da počne sa procesom "ograničenih ustavnih reformi" i izmjenom Izbornog zakona BiH, što je jedan dio teksta sporazuma koji se pojavio u javnosti, a koji bi 29. novembra trebali potpisati HDZ i stranke Osmorke.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.