Vijesti
Pogledajte kako će globalno zagrijavanje uticati na nas Nakon nezapamćenih oluja u hrvatskoj, kolege sa Express.hr su napravile analizu kako će globalno zagrijavanje uticati na region

UN-ov izvještaj o stopi zagađenja Zemljine atmosfere naveo je da je 2017. godine čovječanstvo, ne samo što je povećalo razine CO2 na najviše u ljudskoj povijesti, nego je to činilo brže nego ikada, piše hrvatski Express.

Uz takve trendove i lobiranje naftnih, plinskih i kompanija koje zarađuju na ugljenu, pri čemu ulažu milijarde eura i dolara u promoviranje daljnjeg korištenja fosilnih goriva, svijet je sve dalje od toga da se u ovom stoljeću spasi od globalnog zagrijavanja goreg od 2°C koliko su nacije svijeta dogovorile Pariškim klimatskim sporazumom. Kamoli da se zaustavi na 1,5°C, što je predloženo kao posebno ambiciozan cilj.

Kako sada stvari stoje i prema čak i optimističnim predviđanjima, svijet će do 2100. ovakvim tempom biti topliji za 3°C. Članak objavljen na ovu temu u Proceedings of the National Academy of Sciences of the U.S.A. navodi da će po takvim scenarijima razina mora diljem svijeta do kraja stoljeća porasti za između 4,3 i 9,9 metara u odnosu na prosjeke prije nego drastičnih promjena diljem Zemlje uslijed klimatskih promjena.

Samo pet godina otkako se u službenim predviđanjima čak i rast mora od 1,5 metara smatralo ekstremnim prognozama, odjednom ispada da su i umjerena predviđanja nekoliko puta gora od toga.

Što se Hrvatske tiče, na sljedećim ilustracijama pogledajte šta će se dogoditi s jadranskom obalom u slučaju rasta mora od 9 metara, što je u skladu s izvještajem PNAS-a.

Studiju koju je provela Američka geofizička unija, akreditirana organizacija za nauku o zemlji, koja je objavila i video u kojem je detaljno prikazano koliko se topi 'najstariji i najdeblji' morski led na Arktiku.

 

Express /  Dolina Neretve
 
Express /  Zadar, Nin i veći dio Šibenika će se naći pod vodom
 
Express / Split i Trogir će biti ispod nivoa mora
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.