10.5 C
Sarajevo
23.04.2024

Kina u Iran šalje osam aviona medicinske pomoći za borbu protiv korona virusa

Kina je Iranu poslala osam aviona sa medicinskim potrepštinama u cilju borbe protiv korona virusa, potvrđeno je iz iranskog Ministarstva vanjskih poslova, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik ministarstva Abbas Musevi, izjavio je da su pomoć u vidu medicinskih potrepština Iranu uputile prijateljske zemlje.

“Velikodušna pomoć kineskog naroda se nastavlja. Trenutno se šalju 32 tone pomoćnog materijala u Iran”, potvrdio je Musevi.

- OGLAS -

Kazao je da su do sada u Iran iz Kine poslani milioni zaštitnih maski, hiljade dijagnostičkih kompleta i zaštinih odijela, 120 respiratora i 50 kutija antivirusnih lijekova.

Iranske vlasti pozvale su narod te zemlje da predstojeći nacionalni praznik Nevruz provedu u svojim kućama kako Iran ne bi bio suočen s nacionalnom katastrofom zbog širenja korona virusa.

“Prema podacima Zavoda za statistiku, prošle godine je tokom Nevruza unutar Irana putovalo 66 posto populacije. Ukoliko i sada na put krene i polovica tog broja, u zemlji ćemo imati nacionalnu katastrofu. Ostanimo kod kuća”, poručio je ranije danas iranski ministar kulture Abbas Salihi.

On je u poruci na Twitteru naveo da su svi pojedinci dužni da se odgovorno ponašaju kako bi se spriječilo dodatno širenje potencijalno smrtonosnog virusa.

Broj umrlih od korona virusa u Iranu porastao je za 85 osoba, čime je ukupan broj preminulih porastao na 514.

Dužnosnik Ministarstva zdravstva Irana Kiyanush Cihanpur potvrdio je ranije danas kako je u njegovoj zemlji, u posljednja 24 sata, od korona virusa umrlo još 85 osoba.

Broj zaraženih koronom povećan je za 1.289, a ukupan broj osoba koje su pozitivne na korona virus je 11.364.

Cihanpur je također kazao kako je u Iranu dosad od korona virusa izliječeno i pušteno iz bolnice 3.529 osoba.

Korona virus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu i za kratko vrijeme se proširio u više od 100 država. U Iranu su prvi slučajevi zaraze korona virusom zabilježeni 19. februara u gradu Qomu.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA