Vijesti
Pokrenuta akcija za pomoć narodu u Sandžaku Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je akciju prikupljanja pomoći za gradove Sandžaka u kojima je zbog korona virusa i velikog broja oboljelih proglašeno vanredno stanje.
# N1

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je akciju prikupljanja pomoći za gradove Sandžaka u kojima je zbog korona virusa i velikog broja oboljelih proglašeno vanredno stanje.

"Prema informacijama koje smo dobili, situacija u Sandžaku je poprilično teška, posebno u Novom Pazaru. Na našu adresu je u proteklih nekoliko dana stigao veliki broj upita i molbi za pomoć ljudima iz tog kraja, zbog čega smo odlučili brzo reagovati. Ovu akciju radimo koordinirano sa pojedinim udruženjima iz dijaspore", navode iz Udruženja Pomozi.ba, te poručeni da "svi koji žele u narednih nekoliko dana mogu donirati novac za pomoć stanovnicima sandžačkih opština u kojima se bilježi nagli porast broja zaraženih korona virusom".

Udruženje Pomozi.ba je već obezbijedilo 50.000 zaštitnih maski, a prikupljeni novac će biti iskorišten za nabavku zaštitne i druge medicinske opreme, te dezinfekcionih sredstava kojih nema dovoljno u lokalnim zdravstvenim ustanovama.

Novac je moguće donirati na web stranici www.pomoziba.org ili putem standardnih računa Udruženja Pomozi.ba. Također, pozivom na telefonski broj 17022 za pomoć Sandžaku se doniraju 2 KM. Broj mogu pozvati korisnici svih telefonskih operatera u Bosni i Hercegovini.

RAČUNI ZA UPLATE:

PayPal:
[email protected]

Za uplate iz BiH:
Intesa Sanpaolo Banka BiH
154-180-20085330-48
UniCredit Bank
338-730-22202506-52

Bosna Bank International d.d
141-306-53201196-79
NLB Banka d.d
132-260-20223371-17
Primalac: Udruženje “Pomozi.ba”, dr. Fetaha Bećirbegovića br. 8, 71000 Sarajevo
Svrha: Pomoć za Sandžak

Za uplate iz inostranstva:
Banks name: Intesa Sanpaolo Banka BiH
SWIFT CODE:UPBKBA22
IBAN: BA39 1541802008533048
Primalac: Udruženje “Pomozi.ba”, dr. Fetaha Bećirbegovića br. 8, 71000 Sarajevo

Za uplate na račun Pomozi.ba u Austriji:
ERSTE BANK
IBAN: AT64 2011182266475400
BIC: GIBAATWWXXX
Wien, Oestereich
Name: hilfhelfen-pomozi.ba
Verwendungszweck: Pomoć za Sandžak
Za korisnike BBI, Union i Asa banke, omogućena je i donacija putem KVIKO aplikacije, uz obavezno naglašavanje svrhe uplate.

Kisić Tepavčević: Situacija u Novom Pazaru pod kotrolom

Zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", Darija Kisić Tepavčević kaže za RTS da je situacija u Novom Pazaru, gdje je trenutno najveći broj oboljelih po glavi stanovnika, koliko je moguće sada pod kontrolom. Ukoliko od danas svi počnu da se ponašaju odgovorno i savjesno, za očekivati je da se u narednih 10 do 14 dana značajno smanji transmisija virusa u Srbiji, ističe Kisić Tepavčević.

Darija Kisić Tepavčević je, komentarišući rast broja oboljelih od COVID-19 prethodnih dana, navela da postoji predominacija blažih i asimptomatskih oblika, prenosi RTS.

"Kada su u pitanju veći brojevi, onda je značajan broj za hospitalizaciju, bez obzira što u ukupnoj strukturi oni ne predstavljaju većinu", navodi Kisić Tepavčević, koja je i članica Kriznog štaba za suzbijanje COVID-19.

Što se tiče Novog Pazara, gdje je trenutno najveći broj oboljelih po glavi stanovnika u Srbiji, ističe da je situacija tamo koliko je moguće sada pod kontrolom.

Objašnjava da su praktično sve osobe koje su inficirane u Novom Pazaru morale da dođu u kontakt sa rezervoarom zaraze i pri tome nisu koristile opšte preventivne mjere.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.