12.7 C
Sarajevo
24.04.2024

Pali svi izvještaji o radu, izuzev Opće bolnice: Oštri komentari o KCUS-u

Glasovi zastupnika:

KCUS – devet ZA, 20 PROTIV.

Opća bolnica – 30 ZA

- OGLAS -

Psihijatrijska bolnica – osam ZA, 22 suzdržana.

Dom zdravlja – 9 ZA, 5 PROTIV, 17 suzdržano.

Zavod za Hitnu medicinsku pomoć – 10 ZA, 4 PROTIV, 17 suzdržano.

Zavod za bolesti ovisnosti – 13 ZA, 6 PROTIV, 12 suzdržano.

Zavod za javno zdravstvo devet ZA, 1 PROTIV, 21 suzdržan.

Zavod za medicinu rada Kantona Sarajevo – 12 ZA, 18 suzdržano.

Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva 13 ZA, 18 suzdržano.

Zavod za zaštitu studenata – 13 ZA, 17 suzdržano.

JU Zavod za sportsku medicinu 13 ZA, 18 suzdržano.

Zavod za zdravstvenu zaštitu uposlenika MUP-a Sarajevo 13 ZA, 18 suzdržano.

Najviše se raspravljalo o KCUS-u.

“Uposlenici tamo šute i trpe jer strahuju od otkaza. Čak je zabranjeno radnicima da unose hranu i piće, a nemaju ni pravo na pauzu. Dva kafića unutar centra su zatvorena tako da ljudi nemaju gdje otići na pauzu. To je nehumano i nezakonito”, rekla je Jasna Duraković.

“Smanjenje posteljne mreže se nastavlja kao i broj uposlenih. Klinički centar je samo u periodu agresije imao manji broj uposlenika. U tri godine 362 uposlenika je nestalo s KCUS-a”, rekla je Segmedina Srna-Bajramović.

Srna-Bajramović je istaknula kako je veliki problem što ne postoji dječija kardiohirurgija, tačnije što je potpuno ugašena, a podržao ju je i predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković.

“2017. godina je godina kada su eruptirali problemi u zdravstvu. Mi od te godine se brinemo gdje možemo otići na zdravstveni pregled i dobiti kvalitetnu zdravstvenu uslugu. Gdje možemo biti adekvatno tretirani zbog onoga što mislimo i govorimo.

Te 2017. godine su brojni napustili KCUS, a u KCUS-u su rekli da su otišli sami. Ja njih većinu privatno znam. Oni su zaista trpjeli mobing. U smislu kašnjenja deset minuta gdje su se pisali neki izvještaji. Danas mi njih tražimo, čak i po malim ambulantama.

Nema dječija kardiohirurgije. Bolesna djeca se operišu kod doktora Kacile koji je u zadnjih nekoliko mjeseci operisao 50-ak djece. Imam slike u telefonu. Ne znam gdje se operišu djeca iz Sarajeva. Ali toga na KCUS-u nema. Nema ljekara koji operišu skoliozu.

Nema prednje križne veze operacije. Ako vam član porodice pokida prednje križne ligamente, nećete otići kod ovog tima o kojem se govorilo danas. Nema ljekara koji će operisati urođeno iščašenje kuka. Nema jer je to bogata ustanova koju su najbolji igrači napustili, a zaista ne svojom voljom ili željom”, rekao je Konaković.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA