13.8 C
Sarajevo
20.04.2024

WHO kaže da je zbog gomilanja cjepiva pandemija i dalje živa

Bogate zemlje koje se prepiru zbog cjepiva protiv covida-19 moraju razmotriti situaciju u siromašnijim dijelovima svijeta, rekla je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak, upozorivši da gomilanje doza cjepiva održava pandemiju živom.

Dužnosnici WHO-a iznijeli su stav nakon što je Europska komisija rekla da je dogovorila plan kontrole izvoza cjepiva iz Europske unije, uključujući u Veliku Britaniju, rekavši da je tako morala postupiti kako bi osigurala vlastite zalihe.

EU, čije su zemlje članice po pitanju procjepljivanja daleko iza Izraela, Britanije i SAD-a, nastoji se opskrbiti zalihama baš kad najveći proizvođač cjepiva na Zapadu usporava dostavu cjepiva Uniji zbog problema s proizvodnjom.

- OGLAS -

“Ako budemo gomilali cjepiva umjesto da ih dijelimo, dogodit će se tri velika problema. Prvi, kao što sam to već rekao, će biti katastrofalan moralni podbačaj, drugi, pandemija će i dalje biti živa i treći, globalni ekonomski oporavak bit će vrlo spor”, rekao je na virtualnom brifingu generalni direktor WHO-a, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Izbor je na nama i nadam se da ćemo izabrati ispravno”, rekao je, gotovo godinu dana nakon što je proglasio izvanredno zdravstveno stanje zbog pojave koronavirusa.

Mike Ryan, WHO-ov glavni stručnjak za hitne situacije, rekao je na brifingu, na kojem su također bile prisutne primalja iz Ugande i medicinska sestra iz Pakistana, da ljudi moraju misliti na kolege koji su u prvim redovima borbe sa zarazom, poput njih.

Osudio je zemlje koje se “bore oko kolača” dok zdravstveni radnici u siromašnim zemljama “nemaju pristup ni mrvicama.”

WHO kaže da svijet mora diverzificirati nabavni lanac za izradu cjepiva protiv covida-19 te da je u potrazi za drugim dobavljačima.

Iz WHO-a su prošle sedmice poručili da je postignut dogovor s Pfizerom i BioNTechom za 40 miliona doza cjepiva te da bi trebala sljedeći mjesec početi distribuirati cjepiva u siromašne zemlje, kao i one s nižim dohotkom, u sklopu programa COVAX.

Iz WHO-a se nadaju da će unutar dvije sedmice dobiti hitno odobrenje za upotrebu cjepiva AstraZenece i sveučilišta Oxford, rekla je Soumya Swaminathan, glavna WHO-ova znanstvenica.

Mariangela Simao, pomoćnica generalnog direktora nadležna za pristup lijekovima i zdravstvenim proizvodima, da je WHO prošli petak održao sastanak s proizvođačima ruskog cjepiva, s time da će se održati još sastanaka, dok čekaju na dodatne informacije.

 
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA