Vijesti
Pokušali prokrijumičariti vrijedne pravoslavne ikone: Spriječili ih carinici u Srbiji 18. septembra 2023. godine na graničnom prelazu Gradina, u saradnji sa policijom, carinici spriječili pokušaj dvojice putnika da među ličnim prtljagom prokrijumčare sedam vrijednih pravoslavnih ikona.
#

Slučaj je otkriven kada je na red za redovnu kontrolu na ulazu u Republiku Srbiju pristigao automobil stranih registarskih oznaka, kojim su iz Grčke ka Njemačkoj putovala dvojica muškaraca.

Na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave za carinsku kontrolu, vozač i njegov saputnik rekli su da sa sobom nose samo lični prtljag. Međutim, tokom detaljnog pregleda, u gepeku vozila je pronađen i veliki kofer sa sedam starih ikona, uvijenih u bijelo platno.

Nakon angažovanja stručnjaka potvrđeno je da su u pitanju ikone velike materijalne, historijske i umjetničke vrijednosti, nastale najvjerovatnije krajem 18. i početkom 19. stoljeća.

Ekspertiza je takođe pokazala da su ikone slikane na drvetu rukom istog ikonopisca, jajčanom tehnikom sa pozlatom u podlozi. Daljom analizom će biti utvrđena precizna starost, vrijednost i porijeklo zaplijenjenih ikona.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.