11.6 C
Sarajevo
26.04.2024

U Centru kulture i mladih Općine Centar aktivnosti posvećene prevenciji maloljetničkog prestupništva

U prostorijama Centra kulture i mladih, u četvrtak 22. novembra 2018. godine, upriličena je konferencija za medije povodom aktivnosti koje se ovih dana realiziraju u pomenutoj ustanovi, a u saradnji sa Vijećem mladih Općine Centar i Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Na konferenciji za medije danas su predsjedavajući Vijeća mladih Općine Centar Željko Vukša, portparol Odjela za odnose s javnošću MUP-a KS Suada Kuldija, Olga Vukša iz Ureda policijskog komesara KS i direktor Centra kulture i mladih Armin Omerović ukazali na problem maloljetničkog prestupništva, ali i neophodnost edukacije djece i omladine.

Omerović je istakao da kroz kulturne projekte treba razbijati stereotipe o policiji i ukazivati na to da je policajac najveći prijatelj.

- OGLAS -

Danas govorimo o nekoliko važnih tema, a prije svega o saradnji ove ustanove sa Vijećem mladih Općine Centar i Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Mislim da ovom saradnjom skrećemo pažnju na nekoliko vrlo važnih stvari koje nam se dešavaju i koje želimo da spriječimo. Vijeće mladih Općine Centar Sarajevo i Javna ustanova Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo organiziraju seminar na temu „Prevencija maloljetničkog prestupništva“, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Seminar će se održati u utorak, 27. novembra 2018. godine sa početkom u 12 sati, a obuhvata edukaciju o maloljetničkom prestupništvu i opasnostima krimogeneze među mladima. Predavači će biti ovlaštena službena lica Uprave policije Kantona Sarajevo. Poslije seminara polaznici će imati priliku prisustvovati predstavi „HEROJ“ u izvođenju Pozorišta mladih Tuzla u saradnji sa Evropskom unijom i UNICEF-om. Predstava je besplatna i namijenjena učenicima osmog i devetog razreda osnovnih škola i učenicima prvih i drugih razreda srednjih škola. Premijera predstave će biti održana također 27. novembra Centru kulture i mladih sa početkom u 13 sati, pojasnio je Omerović.

Uprava policije KS, kako je kazala Kuldija, podržava sve projekte koji se odnose na prevenciju maloljetničkog prestupništva, te u tom cilju kroz organizacione jedinice i rad policije u zajednici žele ostvariti saradnju i partnerstvo sa svim javnim ustanovama.

Imamo policijskog službenika koji radi na referatima maloljetničkog prestupništva, radi sa maloljetnicima koji su žrtve krivičnih djela ili su počinioci takvih djela. U prvih deset mjeseci ove godine zabilježeno je 80 krivičnih djela koja su počinila maloljetna lica, a najčešće se odnose na imovinske delikte, kazala je Kuldija.

Vukša je naglasio da Vijeće mladih Općine Centar ima obavezu da adekvatno odgovori na probleme mladih ljudi, a u posljednje vrijeme problema i nemilih događaja ima puno.

– Kao omladinska organizacija prepoznali smo značaj snažnijeg angažmana na prevenciji i borbi protiv kriminaliteta i krimogenih faktora koji su sve prisutniji u našoj društvenoj zajednici. Seminarom i raznim aktivnostima želimo da prenesemo znanje i prepoznamo potrebu djece uzrasta od devetog razreda osnovne škole do prvog razreda srednje škole, odnosno tih kritičnih grupa gdje se potencijalno mogu javiti kriminogene aktivnosti. Seminar je prilika da mladi od eminentnih predavača nauče pojmove i pojave kriminaliteta, kako da ga prepoznaju i odupru mu se, te od koga mogu zatražiti pomoć, istakao je Vukša.

Također, na konferenciji za medije najavljeno je premijerno izvođenje urnebesne komedije „Bosanski lonac u produkciji Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo. Obnovu predstave radio je reditelj i glumac Rijad Ljutović.

Predstava će biti izvedena u velikoj sali Centra kulture i mladih (Jelića 1), u petak 30. novembra 2018. godine sa početkom u 20 sati.

Najavljeno je i otvaranje velike foto izložbe za 3. decembar 2018. godine a u saradnji sa Austrijskom ambasadom u Bosni i Hercegovini.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA