12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Lofven o porazu laburista: To je tužno, ali je tako kako je

 Ugledni evropski političari s lijevog centra lamentirali su u petak nad porazom Laburističke stranke na britanskim izborima, iako je jedan od njih kazao da za izborni poraz treba kriviti dvosmisleni stav stranke prema Brexitu.

Čelnik Laburista Jeremy Corbyn izjavio je tokom predizborne kampanje da će biti neutralan u svakom budućem britanskom referendumu o članstvu u Evropskoj uniji – u stavu koji je izazvao zabunu među mnogima.

Švedski premijer Stefan Lofven izjavio je u  Bruxellesu na samitu čelnika EU  da je „za mene kao socijaldemokratu to tužno, ali je tako kako je“.

- OGLAS -

Njemački ministar za Evropu, Michael Roth, imao je oštrije riječi prema Laburističkoj kampanji. U tweetu adresiranom na „naše britanske prijatelje“, on je napisao da socijaldemokrati „nikada ne trebaju biti neutralni“ kada je riječ o Evropi.

– Progresivne snage ostaju internacionalisti i strastveni Evropljani. Ako to ne uviđate, poraženi ste. Zaista mi je žao! –  napisao je Roth.

Uz sve prebrojane glasove, Konzervativci premijera Borisa Johnsona osvojili su 364 od 650 mjesta u Donjem domu, što im je osiguralo formiranje većinske vlade. U međuvremenu su Laburisti izgubili 59 mjesta i imaju 203 poslanika, u najgorem izbornom rezultatu od 1935. godine, prenosi Associated Press.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA