16 C
Sarajevo
16.04.2024

Europska komisija prisilila Airbnb da za Europljane promijeni cijene

Europljani koji ugovaraju smještaj na Airbnbu više se neće neugodno iznenaditi krajnjom cijenom koja je znala biti i znatno veća od one koju su očekivali zbog skrivenih troškova.

Kako su objavili iz Europske komisije, nakon pregovora s Airbnbom ta je tvrtka poboljšala i u potpunosti pojasnila prikaz ponuda smještaja koje su sada u skladu sa standardima EU-a o zaštiti potrošača. Odgovor je to na zahtjeve Europske komisije i tijela EU-a za zaštitu potrošača iz srpnja 2018.

Podsjetimo, Europska komisija i mreža udruga za zaštitu potrošača pokrenuli su postupak nakon što je utvrđeno da korisnici Airbnba prilikom rezervacije smještaja ne vide skrivene troškove koji im se prikazuju na samom kraju procesa rezervacije. Zbog toga potrošači prilikom rezervacije ne mogu dobiti informaciju o konačnoj cijeni smještaja i usporediti ju s cijenama na drugim platformama.

- OGLAS -

Europljani će ovog ljeta napokon dobiti ono što vide kada rezerviraju smještaj. Internet je potrošačima omogućio da mnogo brže i jednostavnije uspoređuju i rezerviraju hotelski ili privatni smještaj. Potrošači sada mogu biti sigurni i da je cijena koju vide na prvoj stranici konačna cijena. Drago mi je da je Airbnb pokazao spremnost za suradnju s Europskom komisijom i nacionalnim tijelima za zaštitu potrošača kako bi poboljšao način rada svoje platforme. Očekujem da će druge platforme slijediti taj primjer, istaknula je Věra Jourová, povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova.

Iz Europske komisije ističu kako je Airbnb ispunio sve njihove zahtjeve prilagodivši u potpunosti svoje prakse i uvjete korištenja pravilima EU-a o zaštiti potrošača.

Tako pri pretraživanju ponuda smještaja za odabrane datume korisnici na stranici s rezultatima vide ukupnu cijenu, uključujući sve primjenjive obvezne naknade (kao što su naknade za usluge i čišćenje te lokalne pristojbe) koje su se ranije prikazivale u nastavku postupka rezervacije.

Također, Airbnb sad jasno razlikuje nudi li smještaj privatni iznajmljivač ili poduzeće. Na internetskim stranicama Airbnba nalazi se lako dostupna poveznica na platformu za internetsko rješavanje sporova te sve potrebne informacije u vezi s tim postupkom.

Airbnb je također revidirao svoje uvjete poslovanja u kojima se pojašnjava da korisnici mogu pokrenuti postupak protiv Airbnba pred sudovima svoje zemlje boravišta, priznaje temeljno zakonsko pravo korisnika da podignu tužbu protiv iznajmljivača u slučaju osobne ili druge štete te obvezuje da neće jednostrano promijeniti uvjete korištenja, a da o tome nije jasno unaprijed obavijestio potrošače i dao im mogućnost da otkažu ugovor.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA