1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

AK Goražde organizuje 4. maraton mira ‘Goražde – Žepa – Srebrenica’

Atletski klub Goražde i ove godine organizovat će četvrti po redu maraton mira “Goražde – Žepa – Srebrenica” koji će simbolično povezati ove tri, nekadašnje zaštićene zone UN-a.

Predsjednik Atletskog kluba Goražde Zaim Šuman podsjetio je za Fenu da su ratne enklave dijelile istu sudbinu, naglašavajući da je i Goraždu bila namijenjena sudbina Srebrenice.

– Mi tradicionalno na ovaj način odajemo počast žrtvama genocida u Srebrenici i pokazujemo da Goražde trajno čuva sjećanje na ovaj zločin. Maraton mira i ove godine startat će 9. jula simbolično iz kompleksa “Memorijalna šuma – Srebrenica 8372” na Posestri. Po dolasku u grad, zajedno sa najmlađim članovima kluba položit ćemo cvijeće na spomen-obilježja poginulim pripadnicima MUP-a, ubijenoj djeci Goražda i na centralnom spomen-obilježju „Goražde grad heroj, svojim braniocima“, nakon čega nastavljamo put prema Žepi gdje ćemo prenoćiti – pojasnio je Šuman.

- OGLAS -

Dodao je da se maraton nastavlja 10. jula prema Potočarima gdje se dolazak učesnika očekuje oko 17 sati.

– Ove godine učestvovat će oko 20 maratonaca iz Goražda i Sarajeva, što će mislim biti najveći broj i pretrčat ćemo dionicu dugu oko 180 km. Moram istaći da nas u Srebrenici uvijek dočekuju sa posebnim emocijama jer dolazimo iz grada koji je dijelio sudbinu Srebrenice. Sada dijelimo bol sa porodicama žrtava genocida i poklanjamo se nevinim žrtvama ovog zločina – kazao je predsjednik Atletskog kluba Goražde.

Kazao je da se maraton mira „Goražde – Žepa – Srebrenica“ organizuje uz podršku prijatelja kluba te izrazio nadu da ona ni ove godine neće izostati od nadležnih institucija.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA