15 C
Sarajevo
26.04.2024

Delegacija EU o odluci o Bloku 7: Pozivamo bh. vlast da nađe rješenje u koristi svih

Delegacija EU u BiH i Ured specijalnog predstavnika EU su upoznati o odluci koju je usvojio Dom naroda Parlamenta Federacije BiH o finansijskom aranžmanu u vezi s izgradnjom zamjenskog Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, izjavili su iz Delegacije EU u BiH za Klix.ba.

“Također smo upoznati o zabrinutosti Sekretarijata Energetske zajednice u pogledu neusklađenosti s pravnom stečevinom EU o državnoj pomoći, a u vezi s razvojem projekta Bloka 7. Pozivamo bh. vlasti da rade na ovom pitanju te da iznađu rješenje koje će ići u korist svih uključenih strana”, reakcija je iz Delegacije EU u BiH.

Podsjetili su da su na ministarskom sastanku o prelasku na čistu energiju, održanom u Podgorici početkom godine, sve zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i BiH, potvrdile svoju opredijeljenost za postavljanje ambicioznih ciljeva u vezi s dekarbonizacijom, obnovljivim izvorima energije i energetske učinkovitosti do 2030. godine.

- OGLAS -

“Ova obaveza bi se trebala odraziti na svaku odluku o investiranju u energetski sektor. Komesar Hahn je također tokom svoje prošlosedmične posjete Sarajevu ponovio da bi BiH trebala nastojati dekarbonizirati proizvodnju energije i više uložiti u obnovljive izvore energije”, saopćili su.

Podsjetimo, Federacija BiH bit će garant za kredit kod Izvozno-uvozne banke Kine od oko 614 miliona eura, namijenjen gradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, a što je na jučerašnjoj sjednici potvrdio i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, piše Klix.ba.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA