Vijesti
Ponovo plimni val u Veneciji: Voda do koljena, potopljeni objekti, škole zatvorene (FOTO) Stanje kakvo dugo nije viđeno
# Pixsell

Razina vode u Veneciji dosegla je početkom poslijepodneva u petak 1,60 metara, tri dana nakon što je grad potopljen rekordnim poplavama zbog kojih je talijanska vlada proglasila izvanredno stanje.

Polovicom dana gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro morao je narediti zatvaranje Trga sv. Marka. "Moram odrediti zatvaranje Trga sv. Marka kako bih zaštitio građane Venecije od sanitarnog rizika", rekao je.

Škole su zatvorene treći dan zaredom, a ne voze ni 'vaporetti'.

Pixsell / 

Za čitavu regiju u kojoj se nalazi Venecija za petak su prognozirani pljuskovi i vjetar.

U utorak navečer Veneciju je pogodio razorni plimni val koji je u srijedu dosegnuo 1,87 metara, što nije bilo viđeno 53 godine. Potopio je crkve, trgovine, muzeje i hotele.

Kao i neke druge institucije, muzej Guggenheim predvidio je otvaranje za petak, ali je promijenio mišljenje "zbog meteoroloških prilika koje se pogoršavaju".

Najgore poplave u Veneciji u novije doba zabilježene su 1966. kada je plimni val dosegao 194 centimetra.

Pixsell / 

Grad koji broji 50.000 stanovnika prima svake godine oko 36 miliona turista, od kojih 90 posto stranaca.

Ministar za okoliš smatra da su uzroci katastrofe jasni: "To je izravna posljedica klimatskih promjena i 'tropikalizacije' meteoroloških fenomena s jakim kišama i snažnim udarima vjetra".

Ekolozi upiru prstom i na širenje velike industrijske luke Marghera, kao i prekobrojne velike kruzere.

Gradonačelnik smatra prioritetom što prije završiti megaprojekt brane MOISE (eksperimentalni elektromehanički model), kako bi se zaštitio čitav venecijanski bazen.

Pixsell / 

Talijanska vlada u četvrtak je proglasila je izvanredno stanje za Veneciju i dodijelila prvih 20 miliona eura za najhitniju sanaciju štete.

Vlada će održati vanrednu sjednicu 26. novembra na kojoj će raspravljati o "upravljanju i strukturnim problemima u gradu" rekao je premijer Giuseppe Conte u petak u intervjuu za dnevnik Corriere della Sera. 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.