15 C
Sarajevo
25.04.2024

YouTube priznao da briše komentare koji kritikuju kineske vlasti

YouTube, najpopularnija platforma za dijeljenje video sadržaja na svijetu, priznala je da automatski briše komentare koji kritikuju Komunističku partiju Kine, prenosi CNBC.

Kompanija, koja se nalazi u vlasništvu Guglove matične firme Alfabeta (Alphabet), je potvrdila navode portalu The Verge, čiji novinari su prvi izvijestili o automatskoj moderaciji komentara.

Portparol video platforme je naveo da se brisanje komentara dešava usled “greške u sistemu” koju će popraviti u najkraćem mogućem roku. YouTube, inače, ima sistem koji automatski briše uvredljive ili spam sadržaje.

- OGLAS -
 Komentari na kineskom koji u sebi sadrže natpise “komunistički banditi” ili “partija od 50 centi” koje korisnici ostavljaju YouTube-ov sistem briše u roku od petnaestak sekundi, navodi The Verge.

Prva sintagma je zapravo uvreda za članove Komunističke partije Kine koja seže još iz perioda građanskog rata u toj državi koji je počeo dvadesetih godina prošlog vijeka, dok je druga sintagma aluzija na komentatore koje unajmljuju kineske vlasti, a koji komentarima i “lajkovima” trebaju da promovišu stranku na vlasti.

YouTube je u Kini blokiran, ali neki građani koriste VPN-ove (virtualne privatne mreže) da bi pristupili Alfabetovoj video platforme.

Gugl i Alfabet su u proteklih godinu dana u više navrata bili kritikovani da udovoljava zahtevima Komunističke partije Kine, koja je od njih tražila cenzuru sadržaja.

Tehnološki gigant je tako stvorio prototip pretraživača poznatog kao “Projekat vilin konjic” (Project Dragonfly) koji je bio prototip pretraživača namenjen za kinesko tržište, koji bi funkcionisao u skladu sa kineskom državnom cenzurom.

Projekat, koji nije bio realizovan zbog protesta Sjedinjenih Američkih Država, ali i brojnih zaposlenih u Guglu, dio je dugotrajne borbe kompanije za ulazak na kinesko tržište.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA