5 C
Sarajevo
25.04.2024

Lagumdžija na Imperial Springs Forumu u Kini

Po okončanju trećeg Imeprial Springs Foruma pod nazivom “Multilateralizam i samoodrživi razvoj”, u saradnji s Madridskim klubom, Svjetskom liderskom alijansom, bh. delegacija učesnika Foruma u kojoj je i Zlatko Lagumdžija, u Pekingu je razgovarala s predsjednikom Kine Xi Jinpingom.

Lagumdžija, kao uvodničar na sesiji “Agenda 2030 – pokretač obnavljanja multilaterizma” je iznio niz prijedloga usmjerenih na institucionalno i finansijsko jačanje mehanizama implementacije 17 samoodrživih razvojnih ciljeva (SDG) Agende 2030.

Istakao je da bez regionalne saradnje države ne mogu imati koristi od rastuće globalizacije i ona se može zasnivati samo na jačanju uzajamnog povjerenja i viziji utemeljenoj na zajedničkim vrijednostima i interesima.

- OGLAS -

– Iskustvo nam govori da izazovi i problemi pred kojima je  EU i zapadni Balkan se  mogu rješavati samo  daljim integracijama kroz procese izgradnje država i društava zajedničkih vrijednosti – naglasio je Lagumdžija.

Tokom Imperijal Springs Foruma, na kojem su izlaganja imali 30 pozvanih učesnika sa svih šest kontinenata, Lagumdžija je imao niz razgovora i susreta s učesnicima iz političke, poslovne  i akademske zajednice o načinima saradnje u Bosni i Hercegovini i regionu, saopćeno je iz Fondacije Društva zajedničkih vrijednosti. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA