Vijesti
Poražavajuća statistika: Seksualno zlostavljanje djece povećano za 67 posto Gordana Buljan Flander, dirktorica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, iznijela je podatke MUP-a po kojima je, u odnosu na 2019., u prvih pet mjeseci 2020. godine zlostavljanje djece poraslo za 27 posto
#

Tokom pandemije u Hrvatskoj seksualno zlostavljanje djece povećano je za 67 posto, broj ovisnika o alkoholu skočio je na četvrt miliona, a brojne porodice su razorene, upozoreno je online panelu o mentalnom zdravlju nacije. 

Online panel okupio je psihijatre, psihologe i predstavnike udruga civilnog društva koji su upozorili na porast svih vrsta ovisnosti, nasilja u porodici i zlostavljanja djece tokom pandemije, saopćila je u ponedjeljak Udruga Životna linija, kao jedan od organizatora skupa.

Gordana Buljan Flander, dirktorica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, iznijela je podatke MUP-a po kojima je, u odnosu na 2019., u prvih pet mjeseci 2020. godine zlostavljanje djece poraslo za 27 posto."Prošle godine je u odnosu na 2019. kazneno djelo kršenja djetetovih prava, odnosno, fizičko i emocionalno zlostavljanje, poraslo za 32 posto, dok se seksualno zlostavljanje povećalo za čak 67 posto.  U Poliklinici vidimo sve više djece koja su žrtve nasilja u obitelji ili seksualnog zlostavljanja", istaknula je Buljan Flander na skupu koji je organiziralo Hrvatsko psihijatrijsko društvo i Udruga Životna linija, u sklopu kampanje Čujem te #IspodPovršine. Posljedica pandemije je i to što više od polovine djece osjeća beznađe, tugu i strahove.

"Djeca su tokom pandemije stalno bila kod kuće s računalima i mobitelima, pa je drastično poraslo i nasilje izvan obitelji, odnosno, online nasilje. Roditelji bi trebali pokazati puno više interesa za online aktivnosti djece, čak i kad se ne razumiju u tehnologiju", poručila je Flander.

Dodala je da se dijete uz pametni telefon neće družiti sa svojim vršnjacima, već s ljudima svih životnih dobi, od kojih mnogi imaju loše namjere. Povećao se i broj konzumenata marihuane među djecom, a posebno zabrinjava da se korištenje marihuane veže uz sve mlađe dobne skupine, navodi Večernji.hr.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.