9 C
Sarajevo
24.04.2024

Danas novi sastanak: Izjava je prihvatljiva, VM do kraja mjeseca

Lider SNSD Milorad Dodik potvrdio je da će danas u Sarajevu biti održan sastanak u vezi s formiranjem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Vjeruje da će taj posao biti okončan do kraja ovog mjeseca i posjete komesara za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske unije Johannesa Hahna Sarajevu.

– Danas imamo sastanak u Sarajevu i mislim da imamo finalnu izjavu o principima vezano za formiranje vlasti – rekao je on i dodao da se na nivou BiH ne pravi nikakva koalicija, ni politička, ni programska.

Nakon potvrde te izjave, razgovarat će se o podjeli resora u Vijeću ministara.

– Okupljeni smo u skladu s Ustavom i zakonima, te vjerujem da ćemo danas to uspjeti da finalizujemo. Što se nas tiče sadašnji tekst te izjave je prihvatljiv i očekujemo da se drugi partneri s tim slože. Moguće je da narednih dva-tri dana imamo sjednicu Predsjedništva BiH i predložimo predsjedavajućeg Vijeća ministara – rekao je Dodik.

- OGLAS -

Dodik je rekao da Evropska unija iskazuje svoje očekivanja da formiranje Vijeća ministara bude završeno što prije te da su i članovi Predsjedništva BiH tokom posjete Brieselu istakli da će to biti okončano tokom marta.

Tada će biti postavljena tri zadataka važna za Evropu: pitanje rominga, akreditacija visokoškolskih ustanova i formiranja Vijeća ministara, koje jedino nije završeno.

Ponovio je da je dosad sve rečeno o tragičnom stradanju Davida Dragičevića, čiji su posmrtni ostaci izmješteni iz Banje Luke u Austriju.

Jedino je tužilaštvo nadležno za ovaj slučaj, on je još jednom izrazio saučešće porodici.

Ponovio je tvrdnju da je opozicija “koristila” grupu Pravda za Davida te dodao da treba da se prestanu politizirati stvari, a apeluje na tužilaštvo da završi svoj posao i procesuiraju oni koji nisu uradili svoj dio posla u tom predmetu.

 “Afere o stanja u sudu kojima smo mogli da svjedočimo u posljednje vrijeme vezano za pocedure i nestanak dokaza i mnogo čega drugog, što je izašlo u javnost putem ljudi koji rade u sudovima, sigurno nisu povjerenje u odluke koje je taj sud i ranije donosio i koje će donisiti i u budućem vremenu”, kazao je Milorad Dodik.

Dakle, ovdje je, prema njegovom mišljenju, uobičajeno mišljenje da svi znaju i misle da taj sud nije pravičan i da taj sud ne sudi u skladu s pravom i da on nije u funkciji pomirenja, tako da u okviru tog ambijenta i očekivanja su u skladu s tim da će se slične stvari dešavati.

Osvrnuo se i na proteste u Srbiji tokom vikenda gdje su demonstranti upali u prostorije RTS-a.

“To svakako nije dobro za Srbiju i njen status. Mislim da je izabrano pogrešno vrijeme da se šalje takva poruka, pogrešno je jer Srbiji treba snaga za pregovaranje s Prištinom, i bilo bi logično da se sve nacionalne i političke snage okupe oko pregovarača, a da sve ono što tebaju da riješavaju na političkom planu treba da riješavaju u skladus izborima. Svaka vrsta ulice i nestabilnosti izaziva na asocijaciju da su protesti kreirani i podmetnuti Srbiji da bi smanjili njenu snagu i moć. Ja to posmatram na taj način. Treba poštovati legitimno izabrane institucije i predsjednika Srbije i u tom skladu sve stvari riješavati na dan izbora, a koliko razumijem, tamo se i razgovara na tu temu, da se dođe do izbora”, smatra Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH osvrnuo se i na pitanja ulaska migranata u BiH.

“Bosna i Hercegovina se pokazala nesposobna da odgovori na to pitanje. Institucije na nivou BiH su postavile tako da su nadležni za graničnu liniju, a sve ostalo je nadležan neko drugi. Problem i jeste što oni nisu radili taj posao, premda granicu prema rutama odakle dolaze migranti treba učiniti neprolaznom na isti način kako to ne da ni Evropa. Dakle, treba je potpuno hermetički zatvoriti”, istakao je Dodik.

Premijer RS-a Radovan Višković osvrnuo se i na aferu vrbovanja građana BiH od strane bavještajaca iz Hrvatske.

“Ovo je pitanje za ministarstvo sigurnosti BiH, ali svakakao da ćemo na sjednici vlade u četvrtak imati od MUP-a kakva su naša saznanja po tom pitanju, ali rješenje tog pitanja i svi ti “dokazi”, koji su se navodno pojavili, koje je prije svega iznio ministar Mektić, su nešto što on treba dovesti do kraja, a što se tiče RS-a, mi tu situaciju pratimo i ukoliko bude potrebno da se naše ministarstvo uključi u rješavanje tog problema, mi ćemo se svakako uključiti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA