5.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Bolivudska zvijezda Naseeruddin Shah: Počinjem shvatati da kao musliman neću moći ostati u Indiji

Istaknuti glumac, režiser i producent indijskog Bollywooda Naseeruddin Shah poručio je da je počeo shvatati da kao musliman neće moći ostati u Indiji, prenosi Anadolu Agency (AA).

U sjeni masovnih protesta zbog kontraverzne reforme Zakona o državljanstvu Indije, poznati bolivudski filmadžija Shah je za medijsku kuću “Thewire” kazao da je razočaran aktuelnom situacijom u toj zemlji.

“Ne bojim se i nije me strah, ali sam veoma ljut zbog nametnutog spornog zakona. Ako moju pripadnost Indiji ne dokazuje što to sam tu svih 70 godina i što sam cijeli život radio koliko sam mogao, onda ne znam čime se to još može dokazati”, kazao je Shah.

- OGLAS -

Ističući da nije osjećao da mu je muslimanski identitet predstavljao nekakvu prepreku, Shah je kazao da je zabrinjavajuće to što se ovih dana stalno ističe i potencira na vjerskom identitetu.

“Lična karta bi trebao biti dovoljan dokaz da je neko državljanin Indije. Nije ispravno da se utvrđuje da je naših pet prethodnih generacija pokopano u ovoj zemlji”, kazao je Shah.

Shah je dalje kazao da nije iznenađen što su muslimani u Indiji posljednjom reformom Zakona o državljanstvu stavljeni u podređen položaj te je kazao da je svima jasno koliko je rigidno to što državljanstvo Indije mogu tražiti samo imigranti koji nisu muslimani.

On je kazao da ga ohrabruje i ponosnim čini to što su mladi u Indiji ipak podigli glas protiv odluke aktuelnih vladajućih struktura. Dodao je da su mladi shvatili da bi trend koji vlasti nameću mogao biti poguban po njihovu budućnost.

Shah je također kazao da nije mnogo iznenađen nepoštivanjem i bezobrazlukom koje indijski premijer Narendra Modi ispoljava prema mladima i intelektualcima u toj zemlji te je dodao da je to čovjek koji nema empatije prema takvim populacijama.

Indijske vlasti su u decembru prošle godine usvojile novi zakon o državljanstvu koji je izazvao masovne proteste u toj zemlji.

Novi zakon daje pravo imigrantima iz Afganistana, Bangladeša i Pakistana da nakon šest godina boravka dobiju državljanstvo Indije. Međutim, ta privilegija data je pripadnicima šest vjerskih grupa, ali ne i muslimanima.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA