5 C
Sarajevo
25.04.2024

Uhapšen vozač: Pronađen 41 migrant u hladnjači u Grčkoj (FOTO)

Nakon pronalaska 39 mrtvih Vijetnamaca u kamionu u industrijskoj zoni u Essexu u Velikoj Britaniji, koji su rokom puta umrli od pothlađivanja, jučer u sjevernoj Grčkoj policija je u kamionu hladnjači pronašla čak 41 migranta, piše The Guardian.

Migrante su pronašli žive, ali pothlađene. Sedmero su ih odmah prevezli u bolnicu na pružanje prve pomoći. Većina migranata su bili muškarci, a četvero ih je bilo maloljetno.

Kamion hladnjača s ilegalnim migrantima zaustavljen je u rutinskoj kontroli na cesti između gradova Xanthi i Komotini.

- OGLAS -
STRINGER/REUTERS/PIXSELL / 

Lokalna policija je potvrdila da je vozač uhapšen. 

Migranti su iz Turske prebačeni u Grčku, na putu za Sjevernu Makedoniju, što je uobičajena krijumčarska ruta prema bogatim zemljama zapadne Europe. Prvi puta od 2016. Grčka je postala glavna ulazna točka za migrante na putu za zapadnu Europu. Više od 34.000 migranata u teškim uvjetima živi u dva logora na otocima u Egejskom moru.

Podsjetimo, u kamionu hladnjači u Velikoj Britaniji umrlo je 39 ljudi. Obdukcija preminulih, 31 muškarca i osam žena, počela je u ponedjeljak. Vozač Maurice “Mo” Robinson (25) iz Sjeverne Irske uhapšen je pod sumnjom za ubistvo. Krajem decembra počet će mu suđenje.

STRINGER/REUTERS/PIXSELL / 

Tereti ga se i za kaznena djela trgovine ljudima, imigracije i pranja novca, priopćila je policija Essexa. Još troje ljudi je privedeno, dva muškarca i žena koji su ostali u policijskom pritvoru. Uhapšeni su pod sumnjom za ubistvo bez predumišljaja i trgovanje ljudima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA