10 C
Sarajevo
18.04.2024

Dodik: Mislio sam da ćemo nešto završiti, ali SDA opet nešto zateže

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je nakon sastanka sa predsjednicima SDA i HDZ-a BiH, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, kazao da je u usaglašenim principima za funkcioniranje vlasti u narednom periodu navedena obaveza poštivanja Ustava i zakona, ali i uvažavanje svih relevantnih nivoa vlasti.

 

„Ne znam zašto je sada došlo do toga da je najvažnije pitanje MAP. Deset godina čekamo, imali smo ranije neki dogovor oko toga. Ništa se nije poštovalo, a sada je odjednom to pitanje života i smrti. Mi ne možemo da prihvatimo. Imamo Rezoluciju Narodne skupštine. Ona je rekla da taj put ka NATO-u nije u interesu RS-a i mi se tako ponašamo. Ako je to razlog da neko ovdje očekuje, da ćemo mi taj stav promijeniti da bi ušli u Vijeće ministara, hvala im za Vijeće ministara“ – kazao je Dodik.

- OGLAS -

 

Podsjetio je Dodik da mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH pripada Srbinu te da od devet ministarstava po tri pripadaju svakom konstitutivnom narodu.

 

„Ako neko smatra da treba da završimo, ja sam tu. Ako neko stalno otvara pitanje, šta znači zakon. Evo, ja kažem da član 3 izjave kaže precizno ovako: “Nastavit će se sa integracijskim procesima, u skladu sa Ustavom i zakonima i stavovima relevantnih, odnosno drugih nivoa vlasti na prostoru BiH” – izjavio je Dodik.

 

SDA je, dodaje, veoma teška na pregovorima i veoma uporna.

 

„Mislio sam da ćemo nešto završiti, a oni opet nešto zatežu“ – dodao je predsjednik SNSD-a.

 

Vijeće ministara BiH se, smatra on, neće formirati do kraja marta, odnosno do posjete Johannesa Hahna.

 

„Sada mogu da kažem da je to nemoguće jer to prosto procedure ne dozvoljavaju. Da to sutra uradimo, ne ide“ – kazao je Dodik.

 

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je kazao da u izjavi piše sve što se treba raditi u narednom mandatu te da bi ona već sutra trebala biti dostupna javnosti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA