7.7 C
Sarajevo
25.04.2024

Prvog dana 2020. Assadov režim napao školu u Idlibu: Osmero mrtvih, četvero djece (FOTO)

Prvog dana 2020. godine, snage Assadovog režima izvele su napad na školu u sirijskom gradu Idlibu i ubile najmanje osmoro civila, među kojima četvoro djece, javlja Anadolu Agency (AA).

Assadove snage izvele su napad kasetnim bomba na školu u mjestu Sermin, na jugu Idliba.

Prema informacijama Civilne odbrane u Idlibu, u napadu koji je izveden na školu “Selame Abbud” poginulo je najmanje osmoro civila, među kojima četvoro djece, dok je 20 civila ranjeno.

- OGLAS -
Anadolu Agency (AA) / 

Spasilačke službe su intervenisale, povrijeđeni u napadu su prebačeni u bolnicu, a strahuje se da bi broj mrvtih mogao rasti.
Navodi se također kako ruski avioni i danas nastavljaju s napadima na centar grada Idliba i okolna sela Kefer Secne i Marsimse.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana tokom majskih pregovora 2017. godine, u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije.

U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Anadolu Agency (AA) / 

Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Od potpisivanja tog sporazuma, u napadima Assadovih snaga i njegovih saveznika u Idlibu je ubijeno najmanje 1.300 civila, a u protekloj godini raseljeno je više od milion ljudi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA