Vijesti
Proglašeni dobitinici novinarske nagrade ‘Srđan Aleksić’ Regionalna nagrada dodjeljuje se za profesionalno i društveno odgovorno medijsko izvještavanje koje rezultira konkretnim dobrobitima za ljude i zajednice te za iskazanu novinarsku hrabrost.
#

Dobitnici prve Regionalne novinarske nagrade “Srđan Aleksić” su novinarka beogradske novinske agencije FoNet Tamara Skrozza u kategoriji “Za hrabrost”, kolumnist Viktor Ivančić u kategoriji “Za doprinos zajednici” i beogradski portal Krik u kategoriji “Za medije”, saopćio je žiri.

Novinarsku nagradu raspisali su Helsinški parlament građana Banja Luka, Mreža za izgradnju mira, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Institut za medije iz Crne Gore i Udruženje za promoviranje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije “Lupiga – svijet kroz obične oči” iz Hrvatske, prenosi Hina.

Nagrada se do sada, počevši od 2010. godine, dodjeljivala samo za područje Bosne i Hercegovine, a od ove godine podignuta je na regionalni nivo.
 
Humani čin u zlom vremenu ludila i mržnje

Nosi ime Srđana Aleksića, mladića kojeg su u januaru 1993. godine u centru Trebinja na smrt premlatila četverica pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Pretukli su ga jer je pokušao spasiti svog sugrađanina i poznanika Alena Glavovića, kojeg su vojnici napali samo zato što je bio Bošnjak.

Ime Srđana Aleksića u godinama iza rata, kada se regijom počela širiti priča o njegovom humanom činu u zlom vremenu ludila i mržnje, postalo je simbol ljudskosti i hrabrosti, istakli su organizatori novinarske nagrade.

Na ovogodišnji konkurs za dodjelu Regionalne nagrade “Srđan Aleksić” stigle su 83 nominacije za 52 novinara i 13 medija.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu: Ana Lalić (Srbija), Boris Pavelić (Hrvatska), Vladan Mićunović (Crna Gora), Berislav Jurič i Elvir Padalović (Bosna i Hercegovina).

Regionalna novinarska nagrada “Srđan Aleksić” dodjeljuje se za profesionalno i društveno odgovorno medijsko izvještavanje koje rezultira konkretnim dobrobitima za ljude i zajednice te za iskazanu novinarsku hrabrost.

Profesionalno i odgovorno izvještavanje

“Onu ‘ljudsku dužnost’, koja je Srđana koštala života, Tamara Skrozza kroz svoje tekstove slijedi decenijski dosljedno, brižna prema žrtvama i bespoštedna prema počiniteljima, imuna na političke pritiske i tabloidna iživljavanja”, objasnio je žiri nagradu za novinarku iz Beograda.

“Ime Viktora Ivančića, baš kao i ono Srđana Aleksića, najbolji je putokaz mladim novinarima kakve profesionalne i etičke kvalitete trebaju prigrliti kada stupaju u novinarsku profesiju”, naveo je žiri.

Portal Krik žiri je prepoznao je kao “jedan od rijetkih medija koji je na sebe preuzeo ogromnu civilizacijsku obavezu da bude nepristran, pravičan hroničar jednog od najturobnijih perioda za društvo u Srbiji”.

Dodjela nagrada bit će organizirana na Međunarodni dan ljudskih prava – 10. decembra u Banjoj Luci, u sklopu manifestacije “Dani Srđana Aleksića”.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.