3.8 C
Sarajevo
19.04.2024

Konaković sumirao prehodnu godinu, najavio okupljanje opozicije za izbore 2022.

Lider stranke Narod i pravda Elmedin Konaković na pres-konferenciji govorio je o rezultatima lokalnih izbora u BiH 2020. godine, kao i mandatima koje je stranka osvojila, broju vijećnika, načelničim pozicijama…

Naglasio je da će u Kantonu Sarajevo predvoditi u četiri gradske općine.

Istakao je da Vlada FBiH ima premijera Fadila Novalića i ministricu finansija Jelku Milićević koji imaju potvrđene optužnice, kao i da nema ministra obraozovanja kao ni ministra za boračka pitanja FBiH.

- OGLAS -

– Vlada FBiH u takvom kapacitetu je nešto što nas zaista plaši – kazao je Konaković.

Rekao je i kako politička scena u BH funkcionira tako što neke stranke pohrle u zagrljaj onima koji su na vlasti.

Naglasio je da je NiP odlučio da apstinira od izbora u Mostaru, jer se nisu smatrali spremnima, ali da su podržali probosansku stranu, koja se “u ovom trenutku malo više pita u Mostaru”.

Najavljuje nove članove NiP-a koji dolaze iz drugih stranaka, ali, kako je kazao, rano je još o imenima govoriti.

– Naš cilj jeste 2022. godina kada će politike Dragana Čovića i Milorada Dodika za pregovarački sto dobiti potpuno drugačije pregovarače kojima su interes institucije BiH. Koalicija će biti uvjerljiv pobjednik izbora 2022., to je naš konačni cilj – kazao je Konaković.

Najavio je da će se NiP, SDP, Naša stranka, NBL, Platforma za progres i još neke stranke okupiti u opozicioni blok, zajedno izaći na opće izbore 2022. i, kako je rekao, smijeniti aktuelnu vlast.

Istakao je da poseban odnos imaju prema manjem bh. entitetu Republika Srpska, u kojom su probosanske politike izgubile sve do sada odigrane utakmice u periodu poslije agresije na BiH.

Kazao je i kako NiP ima kvalitetan dijalog s predstavnicima međunarodne zajednice.

(avaz.ba)

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA